Keresés Kategóriák Kedvencek

Ismerkedés a dobolással: Hogyan tartsuk az ütőt?

Készítette: w3nd1g0
2008. február 1. 18:52:36 - 16536 megtekintés
 • Most, hogy nagyjából elhelyezkedtünk a dobcucc mögött, előszöris folytatjuk az alapvető testtartással, és, hogy pontosan milyen dobtesthez hogyan érünk hozzá.
 • Amikre szükségünk lesz

  Dobfelszerelés
  Dobütő
 • Az elhelyezkedés

  Konkrétan ugye az alap mindig az, hogy a dobütőt úgy fogjuk meg - természetesen a rock dobolásról van szó - hogy mindenképpen ruganyos legyen a tartás és csuklóból tudjunk dobolni. Ragadjuk tehát úgy meg, mintha csak három ujjunk létezne: a mutató, a "matató", és a hüvelykujj - gyakorlatilag egy háromszögben fogjuk meg, melyben ez a három ujj tartja az ütőt. Az egészet a tenyerünk alsó részéhez igazítjuk, a maradék két ujjunkat, egye fene rá lehet tenni, de ezek egyelőre egyáltalán nem fontosak.
 • Ne akarjuk túlspirázni

  Lényegében ennek a három ujjnak, valamint a csuklónak a mozgatásával mozdítjuk az egész dobütőt. Ez azért fontos, mert bár lehetne látványos egyéb mozgási trükköket bevezetni, de egy idő után iszonyatosan el fogunk fáradni.
 • Előkészületek

  Mindennek teljes tudatában beülünk a dob mögé: két lábunk a helyén, az egyik a lábgépen, a másik pedig a pergőcinnek a pedálján. Ezután mindkét ütőt fogjuk meg az ismertetett metódussal - tehát a háromszöget megcsináljuk az ujjainkkal, szépen behúzzuk a tenyerünk mögé és gyakorlatilag lassan készen is vagyunk arra, hogy az első ütést elhelyezzük a dobon.
 • Hagyd kibontakozni magad

  Előszöris mindig a közepén kell megütni a dobot. Ez használt felszerelés esetén remekül látható is, hiszen a közepe jobban el lesz kopva. Maga a folyamat úgy zajlik, hogy a dob megütésekor hagyni kell, hogy az visszaüsse a kezünket, nem szabad leszorítani. Ez ugyanis egy olyan plusz dinamikát ad a játékodnak, hogy sokkal kevesebb erőt kell befektetni.
 • A pergővel akár trükközhetünk is

  A pergő dobnál egy kicsit más a helyzet, hiszen ott alapból is igen alacsony szögben érkezik az ütő a felületre. Tehát ezt is meg lehet ütni normálisan középen, ilyenkor figyelni kell, hogy a kávához ne érjünk hozzá. Viszont van az úgynevezett kávás ütés, amit általában erősebb rock dobolásban használnak. Ennél gyakorlatilag egyszerre a káva, és a dobnak a közepe is megszólal - ez együtt egy sokkal erősebb hangot ad ki.
 • Címkék:

  dobolás dobütő dobfelszerelés pergő dob zene mp3
kidcoffe - 12 éve, 6 hónapja

ez nem pontos! az dobverőt úgy fogjuk, hogy a tenyerünk mindig lefelé néz! ez azért fontos, mert ahogy a videón látható oktató mutatja is elfáradunk egy rövid idő után vagy fájni fog a kezünk, mivel megtörjük a kezünket. tehát ha jót akartok a csuklótoknak így ne játszatok ^^

kiscool17 - 12 éve, 10 hónapja

matató ujj nagyon nagy

mate0814 - 15 éve, 7 hónapja

Konkrétan melyik fajta pörgetésre gondolsz? Mert én akkor csinálok egy ilyen videót.

Fullchaos - 15 éve, 11 hónapja

Igen, ez engem is érdekel, pörgetni akarok!!!

soony17 - 16 éve

olyan videót tudna valaki mutatni amiben azt mutatják be hogy hogyan is kell ezt a dobütőt forgatni az újjainkal vagy készítenétek egy olyan videót?! ::THX::