Keresés Kategóriák Kedvencek

Ismerkedés a dobolással: a pergőcin használata

Készítette: w3nd1g0
2008. február 8. 17:13:31 - 12835 megtekintés
 • Legelőször ismerkedjünk meg a pergőcinnel, mely a legfontosabb kísérő elem, ugyanis szinte folyamatosan szól a legtöbb dobkíséretben.
 • Amire szükségünk lesz

  dobfelszerelés
  dobütő
 • A pergőcin ismertetése

  Ha a lábunk a pedálon van, a pergőcin folyamatosan lenyomott állapotban van. Ha egy normál dobkíséretet játszunk, akkor a cin egy rövid lecsengésű hangot ad. Ehhez körülbelül a cin felületének a közepét kell megütni, de hallatszik, hogy minél beljebb ütjük, annál nagyobbat csilingel. A tányér belsejét nem igazán szokták kíséretre használni.
  Ha egy kicsit szőrösebb hangot akarunk, akkor a dobütő felső harmadával kell megütni a tányér szélét. Ezekkel lehet variálni egy kíséretben, valamint azzal, hogy minél följebb engedjük a lábpedált, annál kevésbé szorul össze a cin két felülete és annál hosszabb, és szőrösebb lecsengésű hangot kapunk.
 • A pergőcin használata dobgroove-ban

  Kíséretben alapvetően leszorított pergőcint használunk, és ha néha felengedjük a lábpedált, azzal lehet színezni a kíséretet. Sokféleképpen meg lehet ütni, a lényeg, hogy tanuljuk meg azokat a határokat, amin belül a pergőcint nyithatjuk és csukhatjuk.
 • Címkék:

  dobolás dobütő dobfelszerelés pergő dob zene mp3
Dow - 15 éve

Először hallom, hogy pergőcin Eddig mindig csak lábcinként hallottam.
Egyébként kiegészítésül annyit, hogy nagyon jó dolgokat lehet csinálni, ha a dobverőt a cin felületére vízszintesen ütjük rá. Ez hangsúlyoknál hangzik nagyon jól, meg lábcin emelésnél. (Szerintem egy sima 1 negyedes kiemelésnél sokkal jobban hangzik így).

Bocs, h belepofázok, köszi!