Keresés Kategóriák Kedvencek

Dobolás kezdőknek 1/7: ritmuselmélet

Készítette: w3nd1g0
2008. február 11. 23:39:48 - 22742 megtekintés
 • Itt vagyunk a tudással, amivel meg tudjuk ütni rendesen a dobfelületeket: a pergőt rendesen vagy kávásan, a tamok, és a kísérő- és beütőcinek. Ezeknek az összességéből fogunk egy kíséretet összehozni.
 • Amire szükségünk lesz

  dobfelszerelés
  dobütő
 • Miből áll egy kíséret, hogyan gondolkodjunk

  Dobban úgy érdemes gondolkodni, hogy felosztjuk a kíséreteket negyedekre, nyolcadokra, ami annyit jelent, hogy egy egységben hány ütés található. Egy négy negyedes ütemben például négyenként számolunk. Ugyanez lehet nyolcad is, ahol már nyolcakat számolunk egy ütemen belül. Jelen esetben gondolkodjunk szimpla rock'n'rollban. Bármilyen nótában egy négy negyedes alap tökéletes, és szinte a legtöbb úgymond rockslágert le lehet játszani ebben a sémában.
 • Miképp játsszuk el az alap kíséretet: a lábcin

  Egyik lábunk még mindig a lábgépen, a másik a lábcin pedálján van, amit most lezárunk. A jobb kéz folyamatos négyeket hoz, akár számolhatunk is magunkban, de nem baj, ha van mellettünk metronóm, amivel könnyebben tudjuk tartani az ütemet. Csuklóból ütünk folyamatosan négyeket, és nem kell az elején szétcsépelni a dobot. Az elején a gyakorlás gyakorlatilag abból áll, hogy fél-egy órán keresztül ezt az ütemet hozzuk, megpróbáljuk lazán ütemben tartani magunkat, akár úgy, hogy másra figyelünk, mert elképzelhetjük, hogy négy végtaggal négy teljesen különböző dolgot fogunk majd csinálni, és közben ez az ütem nem állhat meg. Miután eltelt pár óra és hihetetlen biztonsággal hozzuk ezt az ütemet, szép lassan be kell integrálnunk a többi dob alkatrészt is a groove-ba.
 • Miképp játsszuk el az alap kíséretet: a pergő

  Most jön a pergő. Miközben a jobb kezünkkel ütjük a négyet, minden harmadik ütemre üssünk rá a pergőre egyet a bal kezünkkel. A kezünk ehhez keresztben van, ahogy ütjük a pergőcint, a jobb kezünk alatt keresztben szinte teljesen ráfeküdve a pergő felületére, minden harmadiknál ráütünk egyet a pergőre. Ez megy a végtelenségig, közben lehet másra koncentrálni, próbáljuk meg zsigerből csinálni az egészet. Egy idő után próbáljunk meg nem számolni, meg lehet érezni az egész ritmusát. Majd szép lassan bepakoljuk ebbe a folyamatba a lábdobot is.
 • Címkék:

  dobolás dobütő dobfelszerelés pergő dob zene mp3
Gabesz120 - 11 éve, 5 hónapja

w3nd1g0:Tanár Úr tart oktatást?

RazorCallahan - 12 éve, 9 hónapja

w3nd1g0: Tanár úr nagyon jó a videójai. Sokat tanultam belőle.

Mikey092 - 13 éve, 2 hónapja

Most én is tőlem kezdem tanulni isten király 1 srác

AbelTutor - 13 éve, 10 hónapja

király!biztos sok munka lehetett a videókat megcsinálni.

InfoVideos - 14 éve, 3 hónapja

Én magam 5 éve dobolok. Még nem ilyen komoly felszereléssel,de már 5 éve csinálom. Ezen felül dallamhangszeren és üstdobon is tanulok xD