Keresés Kategóriák Kedvencek

Ismerkedés a dobolással: Hogyan üljünk a dob mögé?

Készítette: w3nd1g0
2008. január 30. 21:18:11 - 16759 megtekintés
 • Nem mindegy, hogy hogyan ülünk be a dob mögé, ugyanis egyrészt nagyon fontos, hogy mindent nagyjából elérjünk, másrészt ugyebár valószínűleg elég hosszú ideig is üldögélhetünk, így fontos a jó testtartás is.
 • Amikre szükségünk lesz

  Dobfelszerelés
  Szék
 • Könnyen lehet fájdalmas is

  Ha kényelmetlenül, vagy kifejezetten rosszul ülünk, akkor a hátunk tönkremehet, valószínűleg rosszul érünk hozzá a különböző dobtestekhez mind lábbal, mind kézzel, éppen ezért nagyon fontos, hogy ilyen pozíciót veszünk fel a dob mögött. Ezt aztán később, amikor már marha profik vagyunk ezt különböző látványos effektekkel kombinálhatjuk, de bizony ezt is el kell kezdeni valahol.
 • Az alap pozíció felvétele

  Nem egy nagy ördöngősség: az alap pozíció szerint a dob mögött úgy ülünk, hogy a pergő dob konkrétan a két lábunk között van, nagyjából - szépen mondva - nemiszerv magasság fölött pár centiméterrel. Ez nagyon fontos és tudjuk ellenőrizni, ha óvatosan behajlított kézzel nagyjából a dobütők fölsimuljanak a pergőnek a felszinére.
 • Figyeljük a bal oldalt

  A pergőtől balra - persze csak jobb kezes beállítás esetén - van a lábcin. Ennek van egy lábpedálja, amivel konkrétan ezt a lábcint tudjuk fel-le mozgatni. Ha rajta van a lábunk, és rajta is hagyjuk és valamelyest nyomjuk, akkor ugye a két felület az egymáshoz ér és egy jóval erősebb, teltebb hangot ad. Ha kiengedjük, változik a hangja. Ennek az egész készségnek változtathatjuk a magasságát egy csavarral. Ezt úgy kell beállítani, - mivel a legtöbb nótában bal kézzel ütjük a pergőt, jobb kézzel a cint - hogy még csak véletlenül se tudjon összeakadni a két ütő a kezünkben.
 • A lábunkra is figyeljünk

  Szintén nagyon figyeljünk a lábdob használatára: nem mindegy ugyanis, hogy az ütésre alkalmatos lábpedált hogyan kezeljük. Nagyon kényelmes, és a legtöbben úgy használják, hogy ráteszik a teljes talpukat a pedálra a sarkukkal együtt, és gyakorlatilag a lábok elejével püfölnek. Ez azért nem jó, mert ebben a pozícióban kizárólag a lábfej eleje mozog, és a lábszárnak az alsó része konkrétan percek alatt nagyon fájni kezd. Másrészt nem csak az a lényeg, hogy megüssük a dobot, hanem, hogy a dobtest vissza tudja lökni az ütőt. A megoldás annyi, hogy a lábunkat nem támasztjuk rá a pedálra, hanem a sarkunkat szépen fölötte tartjuk. Így máris a teljes vádlinkat és a lábunk teljes felületét arra tudjuk használni, hogy folyamatosan és gyorsan ütögessük ezt a felületet. Ha ezeket az alap szabályokat betartjuk, nem lesz kényelmi gondunk dobolás közben.
 • Címkék:

  dob dobolás dobütő dobfelszerelés zene mp3
ragi1521 - 13 éve, 9 hónapja

Hogy számolunk ha 16.dok vannak?

Kenyervago - 14 éve, 3 hónapja

Ájjájájj Ezt a kamera dolgot mindíg viccesen oldjátok meg.

zsombor222 - 15 éve, 6 hónapja

sziasztok! wendigo lenne egy kérésem balkezes vagyok lehetne egy videt a balkezes doboló palántáknak szentelni?