Keresés Kategóriák Kedvencek

Ismerkedés a dobolással: a cinek használata

Készítette: w3nd1g0
2008. február 10. 19:43:59 - 11989 megtekintés
 • Most következnek az úgynevezett crash, azaz beütő cinek, amelyek többek között a dobgroove-ok színesítésére szolgálnak, például akkor, ha játszunk egy kíséretet.
 • Amire szükségünk lesz

  dobfelszerelés
  dobütő
 • A crash (beütő) cinek használata

  A cineket különböző súlypontokon lehet megütni, és kicsit más a megütése, mint a pergőciné, noha a szerkezete hasonló, például ennek is van kúpja. Amikor játék közben csapkodjuk a beütőt, a legtöbbször úgy ütjük meg, ahogy a pergőcinnél a szőrösebb hangokat állítottuk elő. Tehát a dobverő felső harmadával a crash cin szélét ütjük meg, ha lehetséges nem merőlegesen a cinre, mert ettől egy idő után megreped a cintányér, hanem úgy, hogy amikor a tányért megütjük, és a cin lefelé hajlik, az ütő feküdjön rá a cintányér területére nagyjából végig. Utána az ütőt a természetes rugózástól és a csuklómozgás miatt visszahúzzuk, mert ha az ütőt a cinen hagyjuk, egy tompa hangot fogunk kapni, ha pedig elvesszük, szépen lecseng. Természetesen lehet játszani ezekkel is a kíséretek közben, például, ha máshogy állítjuk be az ütés szögét amikor hozzáérünk a cintányérokhoz, akkor lehet az ütő végével is játszani.
 • A ride (kísérőcin) használata

  Most áttérünk a kísérőcinre, a ride-ra, ami hasonló mint a beütők, csak teljesen más a funkciója. Ugyanolyan kísérő funkciót lát el, mint a korábban bemutatott pergőcin. Ez egy szintén hatalmas, általában 18-tól egészen 22-24 inch átmérőjű tányér, ami ugyanúgy rendelkezik kúppal és egy hatalmas, lecsengő felülettel. Szintén úgy ütjük meg, mint a pergőcint, az ütő végével. Minél közelebb ütünk a kúphoz, annál csengőbb hangot kapunk. Ezt szokták játékstílusonként is változtatni, tehát lehet kombinálni, hogy a kúphoz közel vagy a tányér szélén ütögetünk, és máris kapunk egy groove-ot.
 • Címkék:

  dobolás dobütő dobfelszerelés pergő dob zene mp3

  Még nincsenek hozzászólások. Legyél Te az első!