Keresés Kategóriák Kedvencek

Mit tegyünk, ha artériás sérülést szenvedünk?

Készítette: VideoSmart.hu
2008. március 20. 18:11:55 - 13386 megtekintés
 • Az egyszerűbb és apróbb vágások mellett sajnos néha előfordul, hogy komolyabb, artériás sérülést szenvedünk. Ilyen esetben nagyon gyorsan kell cselekedni!
 • Amire szükségünk lesz

  szorító rongy
  kötszer
  ragtapasz
 • Szorítsuk el a sebet

  Ha szemmel láthatóan nem csak egyszerű vágásról van szó, és szó szerint nagyon elkezd vérezni a seb, kapjuk fel az első rongyot vagy ruhadarabot (lehetőség szerint a legtisztábbat), és azonnal csavarjuk a vágás köré! Ez után lesz még időnk előszedni a kötszert és a szükséges apróságokat.
 • Szakszerűen járjunk el

  Ha lehet, mindenképpen és minél hamarabb kérjük más segítségét! Artériás sérülés esetén a megvágott végtagot mindig fel kell emelni a szív szintje fölé, hogy minél kevesebb vér jusson bele. Ezután meg kell keresnünk az artériás nyomópontot, és el kell szorítani a keringést. Akkor csináljuk jól, ha elkezd zsibbadni a végtag. Ha a sérült megánál van, meg kell kérni, hogy nyomja ő magának ezt a bizonyos pontot.
 • Tegyük fel a kötést

  Fogjunk a kezünkbe a steril kötszert, és a rongyot levéve helyezzük el a seben. Artériás nyomókötést kell felhelyeznünk. Ezzel elnyomjuk a vérző sebet, vagyis a végtagban megmarad továbbra is a keringés, de kifele a vér már nem tud eltávozni. Ez kicsit hasonlít az előbb alkalmazott szorítókötésre, azzal a különbséggel, hogy itt nem szorítjuk el a keringést. Magát a kötést úgy kell felhelyezni, hogy minden egyes fordulatnál csavarunk egyet kötszeren. Végül egy ragtapasszal rögzítjük a kötést.
 • Ezzel még nincs vége

  Mivel artériás sebről van szó, könnyen előfordulhat, hogy ezzel még nincs vége. Ha szédelgünk, inkább hívjuk a mentőket a 104-es telefonszámon, vagy ha kicsit jobban vagyunk, induljunk el azonnal egy szakorvoshoz, hogy ő is megtekinthesse a sebet!
 • Címkék:

  baleset egészség sérülés kés vágás betegség háztartás seb
garaboncia - 13 éve, 8 hónapja

Kesztyűhasználat (vagy alternatív megoldás)! A videón családtag van, ott tudják egymásról éppen milyen fertőző betegsége van, de egy oktató jellegű videónál azért el kéne mondani, hogy milyen veszélyeket rejt a védőfelszerelés hiánya!
Ha átvérzik mit csinálok is kimaradt.
És egy gyorskötöző pólya még jobban használható ilyen célra.
A steril kötszer kibontása és végigtaperolása meg még félre is vezeti a laikusokat.
A kötszer megcsavarása pedig mindig a buci felett történik, csak akkor van értelme és nem kel minden fordulatnál. A kötés ebben formában elmozdulhat, nincs jól kivitelezve.

rakapo - 14 éve, 1 hónapja

Korrekt a videó.
jabyga! azonnal mentő hívása hülyeség. A sebérülés mértékéból és seb jellegéből adódóan kell azt ellátni. Ha pl. az kezedet megszúrtad az vénádnál nem indokolt a mentőt hívni, mert egyszerű kötözéssel is elállítható a vérzés...

ZeroCool.hu - 14 éve, 1 hónapja

Hát én kérdeztem orvos ismerőst, és szerinte ez jól van elmagyarázva. De te biztos jobban tudod

jabyga - 14 éve, 2 hónapja

Artériás vérzésnél elindulni az orvoshoz.Hülye! Azonnal mentő!Plusz a beteget autotranszfúziós helyzetbe kell hozni, a mullpólyát pedig az artéria lefutásának irányában kell felhelyezni!Végülis alig maradt ki pár dolog.