Keresés Kategóriák Kedvencek

Vezetéstechnikai alapok

Készítette: vezetestechnika
2007. december 5. 20:57:00 - 46421 megtekintés
 • Olyan egynapos tréninget mutatunk be, ahol a kezelhetőségét vizsgáljuk meg az autónak, féktávolságot mérünk vizes úton és csökkentett tapadású műgyantán (jég), utána fékezés közben manőverezünk, majd az alul- és túlkormányzottság eseteit nézzük meg, végül a precizitást, átgondoltságot segítő gyakorlatok következnek.
 • Miért kell ez nekem?

  A vezetési továbbképzésnek az a lényege, hogy az a gyakorlat, amit 5-6 alkalommal végigcsinálunk, azt automatikus mozdulatsorként rögzítjük a fejünkben. Amikor vészhelyzetbe kerülünk, már van esélyünk arra, hogy már begyakorolt mozdulatokként, ösztönösen végrehajtsuk a helyes lépéseket, gondolkodás helyett reflexszerűen előjönnek a mozdulatok.
 • Nedves út, rossz látási viszony

  A mai gépjárművezetés-képzésben úgy veszünk részt, főleg a nyári hónapokban, hogy vizet nem is látunk, csak pohárban. Egyszerűen nem esik manapság annyit az eső, és van olyan friss jogosítványú pilóta, akivel a tanfolyamon keressük, hogy hogy kéne a Peugeot-nál bekapcsolni az ablaktörlőt. A látás kiemelt szerepet kap a vezetésnél, az információk 90 százaléka a szemünkön keresztül érkezik. Az emberek egy része nem törődik a jó látással, a havas autó tetejét már nem takarítják le. "Harckocsi" üzemmódban egy erős fékezésnél lezúdul a rengeteg hó, amiről nemcsak nem látunk majd ki, de még meg is ijeszti a sofőrt. Fontos figyelni a holttérre, hogy rendszeresen hátra is ki-kitekintsünk.
 • Csúszós, többféle útfelület

  Az ábrán látszik, hogy az út egy részén hókása van, másik részén jég. Itt nagyon fontos, hogy a belépő, érkezési tempónk legyen megfelelő, és soha nem szabad benyomott kuplunggal menni! Mindig legyen kapcsolat a motor (sebességváltó) és a kerekek között - automata kocsit tegyük manuális fokozatba, hiszen D-ben szinte nincs motorfék.
 • Címkék:

  vezetés vezetéstechnika autó gumi fék kanyarodás
Ildinover - 13 éve, 9 hónapja

nincs hang!! hiába regisztráltam, nem tudom hasznositani!!

Fullchaos - 15 éve, 4 hónapja

Ja, és alig várom, hogy essen egy nagyobb adag hó, mert akkor lehet csak igazán kipróbálni egy focipálya méretű aszfalton, hogy mire képes a kocsi havon, jégen.
Nézd meg egy tavalyi belső kamerás felvételem: Malac a jégen.
Vagy egy nyári felvételt a már említett fellocsolt Műgyantával.

Fullchaos - 15 éve, 4 hónapja

Ehhez két hozzáfűznivalóm van. 1. Jégen semmit nem tudsz csinálni, mint imádkozni. A kocsi tapadása gyakorlatilag nulla, szinte csak megelőzni tudod a problémát, azaz lassan menni, és akkor valahogy el tudsz navigálni. 2. Gyulánál már én is többször jártam, van egy hosszú, 3-4 kocsiszélességnyi műgyanta felülete, amit nyáron fellocsolva szinte jéghatást tud elérni.
El kell menni hozzá és ki KELL próbálni élőben - kábé egy tanknyi benzin árából nemcsak rengeteget tanulsz, de még jó móka is.
Mi mindig összeszervezünk egy kurzusnyi havert (8-10 autó) és egyszerre megyünk, így nemcsak alkudni lehet , de igazi csapatélmény is.

otto8509 - 15 éve, 5 hónapja

De nemis kezdöket tanit alapokra. Én nyáron tanultam. Semmit nemtudok hogy nulla tapadásu jégen mit csináljak arrol sehol nem beszélnek. A hoval nincs akkora gond.

TRUCKMAN - 16 éve, 5 hónapja

..a tudását, elfogadnám ennek az Oktatónak! Rendelkezem én is tapasztalttal stb. De ő, ő teljesen más! Grat! Efélle oktatóval , oktatási szokásával, még nem találkoztam!