Keresés Kategóriák Kedvencek

Vezetés hóban

Készítette: vezetestechnika
2007. december 26. 10:53:00 - 43190 megtekintés
 • Nyilván sok embernek megfordul a fejében, hogy vajon egy reptéren, ahol rengeteg hely van, milyen havas-jeges pályán autózni, megnézni a lehetőségeket, elhúzva a kormányt balra-jobbra, hogyan csúszkálna az autó. Alulkormányzott lenne, vagy a fenekét csúsztatná meg? Hogyan reagálná le?
 • Amikre szükségünk lesz

  autó
  hatalmas szabad terület
 • Mit tanulhatunk belőle?

  A csúszós út szimulálására Ausztriában, Németországban vannak szakosodott cégek, nekünk meg kell várni, amíg leesik a reptéren a hó (bár jeget tudunk csinálni, műgyanta burkolat van), hiszen annak nincs párja, amikor igazi hóban autózunk. Mínusz 2-3 fok van most, 1-2 centi hó a pályán, alatta kicsi jég, ami tegnap óta fagyott rá. A pálya alkalmas arra, hogy 50-100 km/óra közötti tempóval megnézzük, hogyan csúszik meg, sodródik, kanyarodik ESP-vel vagy a nélkül, illetve hogyan lehet megoldani egy kényes közlekedési szituációt.
 • Kormányelrántás 70-nél, hóban

  Nincs annál élethűbb magyarázat, mint amikor 70-nél egy gyors kormányelhúzásnál megvizsgáljuk, hogyan viselkedik a saját autónk, hogyan tolja az orrát, hol az a határ, amikor megcsúszik a háta. Látható a felvételen a hóban lévő nyomokból, hogy mennyit kell brillírozni a kormánnyal ahhoz, hogy kezelhető legyen a kocsi és ne csapódjunk neki a képzeletbeli szalagkorlátnak vagy járdaszegélynek.
 • Féktávolság a hóban, kipörgés induláskor

  Mérünk egy féktávolságot: a piros zászlótól kezdve 60-ról nyomok egy satuféket. Az ABS zörög, kattog, és vadonatúj téli gumikkal olyan 25-30 méteren belül simán meg tudtam állni. Megnézzük, hogy a kipörgés gátló hogyan segít elindulni, illetve ha nincs, hogyan reagálnak a gumik a különböző gázadásra induláskor.
  Most mérek egy féktávolságot 80 km/óráról, nyomok egy satut, túl vagyunk a negyvenöt méteren, körülbelül 60 méter múlva sikerül végre megállni - a hó alatt van egy pici jég, ez nyilván érezhető. Kigyorsítok 100 kilométer/órára, és onnan nyomok egy vészféket. Elhagytam a 60 métert, közel 80 méteren álltam meg - ez autópályán majdnem két oszlopnak felel meg, elképesztően nagy távolság!
 • Növekvő tempó, gyors kormánymozdulatok

  Elindulok újra, és növekvő tempónál megnézem, hogy kormányelhúzásoknál egyesben, kettesben meddig tapad az autó. Most már tolja az orrát, és ha elkésnék a rákorrigálással, túlkormányzottá tudom tenni, vagyis megindul a kocsi hátulja. Az, hogy fronthajtású az autó vagy hátsó kerekes, az ilyen szempontból teljesen mindegy, ilyenkor azt csinálunk vele, amit szeretnénk, ekkora pályán ha akarom, az orrát tolja, ha akarom, a fenekét indítja el az autó.
 • Címkék:

  autó kocsi tél vezetés csúszás jég vezetéstechnika mx5 miata
TRUCKMAN - 12 éve, 6 hónapja

3 évre rá újra itt! Sajnos nem sok kommenttelő lett...

toti2 - 14 éve, 8 hónapja

ez nagyon igaz szerintem teljesen igazadvan ...

TRUCKMAN - 16 éve, 5 hónapja

25-30M ABS-sel, 60-ról. Mindez 20méter lenne kb, ABS nélkül igaz? Csak a gépjármű irányítása megszünne. Az ABS pont azért jó, mert irányítható marad a jármű, viszont a fékútja nagyobb, mint a nem ABS rendszerrel ellátott járműnek! Jól sejtem? Ezt a bizonyos sebességről való megállást, jó lenne hirdetni! Hogy mennyi "hely" is kell ahhoz, hogy megáljon pl. 1 vakegér a 4-esen Monorierdőnél, a Rétescsárdánál! Jó vidi!