Keresés Kategóriák Kedvencek

Útfelületek és úttartás

Készítette: vezetestechnika
2007. december 5. 20:49:00 - 26522 megtekintés
  • Ha egy átlag autó 9 méter/szekundum négyzettel lassul a fék és a gumi jó állapotát feltételezve ("9-es" lassulást tud), havon vagy jégen mindössze 1-2 méter/szekundum négyzettel tud csak lassulni. Nem a fékeken múlik ma már, hogy hol állunk meg, hanem a gumi és a talaj milyensége és a leszorító erő szorzata szabja meg az erők átvihetőségét.
  • Kockakő

    Ha kocakövön haladunk, az egyik kőről "átlép" a kerék a másikra. Ilyenkor az ABS (blokkolásgátló) "ellopja" a féktávolságot, hiszen pillanatokra levegőbe kerül a kerék - ilyenkor elveszi az összes fékerőt, nehogy a leérkező kerék blokkoljon és irányíthatatlan legyen. Itt az ABS nélküli autó áll meg hamarabb, illetve van még egy ilyen helyzet: friss havon. Egy hóék keletkezik a két első, megálló kerék előtt, és ez segít megfogni az autót. Az ABS-es mindene "átlép". Amikor kő, kavics, sár, homok van az úton, akkor az ABS megőrül, és elkezdi lopni a távolságot, nehezebben irányítható, hosszabb úton áll meg az autó, mert mindig leszabályoz. Az ABS nélküli hamarabb megáll, cserébe nem irányítható.
  • Megcsúszás, alul- és túlkormányzottság

    A tanfolyamon megtanuljuk, mit kell tenni, ha az autó megcsúszna velünk, tehát alulkormányzottként viselkedne, mi lenne a megoldás, ha túlkormányzottá válna, illetve havon, jégen hogyan közlekedjünk, hogyan avatkozik bele az elektronika a biztonságunk érdekében, illetve az ESP (menetstabilizátor) hogyan fogja meg az alul- vagy túlkormányzottá váló autót a vezető akaratától függetlenül.
  • Címkék:

    vezetés vezetéstechnika autó gumi fék kanyarodás
TRUCKMAN - 16 éve, 5 hónapja

...nagyon szépen köszönöm!

Fullchaos - 16 éve, 5 hónapja

Kedves Truckman,

E-mailben elküldtük az úriember elérhetőségét.

TRUCKMAN - 16 éve, 5 hónapja

Perfekt! 1 kérdésem volna! Ezt az oktatást, kiknek tartják? Érdekelne engem is efféle előadás élőben is! Választ, ha érdemesnek tartájk kérem ide:

trucman@freemail.hu

Köszönöm!