Keresés Kategóriák Kedvencek

Téli gumi tippek

Készítette: vezetestechnika
2010. február 7. 21:27:17 - 29069 megtekintés
 • Téli gumi vásárláskor illetve használatkor van pár alapszabály amit célszerű betartani a balesetmentes közlekedés érdekében.
 • Amire szükségünk lesz

  autó
 • Téli gumi tippek

  Mindenképpen csak gumisnál vegyünk gumit, ne áruházakban.
  A gyári mélység adott, újkorában akár 8 mm mély is lehet egy gumi, de 4 mm-ig használható egy téli gumi, a nyári pedig 2,5 mm-ig, amelyek újonnan 4-6 mm-esek.
  Ha az autó gépkönyvét megnézzük, a gyártó mindig leírja, hogy milyen széles és magasságú gumit ajánl. A kerékpánt-átmérőket hagyjuk a gyári értékek szerint, és legfeljebb 1 cm-rel keskenyebb téli gumit veszünk, az nem gátolja a tapadást, talán még jobban is fog tapadni havon. Hagyjuk meg mindig a gyári értékeket.
  A téli gumiban kb. 1500 lamella vágás található, amelyek ki tudnak nyílni, viszonylag puhák, rengeteg olyan anyagot tesznek, ami a lágy tapadást biztosítja. Az autós súlyától nyílnak ki ezek a lamellák és fékezésre jól tapadnak. A nyári gumi téli időszakba megkeményedik. Ha cseréljük, célszerű megmosni, megszárítani és hűvös, száraz helyen tárolni tavaszig. Ha felnire van szerelve, gyári nyomással tegyük el.
  A téli gumit ha tavasszal leszedjük, a nagyobb kavicsokat szedjük ki a nagyobb árkokból. Kétévente célszerű újracentíroztatni a gumit. Négy év után mindig dobjuk el a gumit.
  Mindig négy téli gumit vegyünk, a nyomást állítsuk be a gyári értékekre. Ha két picit kopottabb gumink van, azt rakjuk előre, az újat pedig hátra.
 • Címkék:

  autó kocsi tél vezetés csúszás jég vezetéstechnika gumi
pesthegy - 9 éve, 4 hónapja

Ha téli gumi vásárlás előtt állunk vegyük azt is figyelembe, hogy bár itthon nem kötelező, a szomszédos országokban keményen büntethetnek, ha nem használjuk. Itt találtok egy listát az előírásokról: http://rentautorent.com/hu/blog/teli-gumi

gergoap - 12 éve, 7 hónapja

Észrevételek:
Egy új nyári gumi is 8 mm-es profilmélységű, nem tudom hol vett 4-6 mm-eset. A nyári gumi 1,6 mm-ig használható, ez a 2,5 mm teljesen új dolog, honnan vette?
A kavicsokat azért kell kiszedni, hogy megfelelő legyen a vízkiszorítása! A jobb gumit pedig célszerű a hajtott kerekere tenni, mivel sokkal rosszabb, ha nem tudsz elindulni. Ha kicsúszik a hátulja az inkább a gumi nem tapadásából (keménységéből) adódik, mintnem a profilmálységből.
A 0,2 bar + nyomást csak a hőingadozás miatti nyomáscsökkenés miatt ajánlják. Jobb inkább gyakrabban ellenőrizni és utánafújni, ha kell. Nálam pl. rohhatul ráz a kocsi, ha ennyivel keményebbre fújom, a futóműnek nem jó sem a komfortnak.
A centírozást évenet érdemes megnézetni. A gumit 5 évente kell cserélni legkorábban és nem 4 évente.
Ennyit a szakemberről....

Tornado86 - 13 éve, 6 hónapja

Sot, hogy szebb legyen, a nyomas teren is butasagot mondott a tag: akkor jo a gyari ertek, ha havon-jegen kozlekedsz, aszfalton vagy vizes uton jobb 0,2 bar plusz. Tapasztalatnak meg szerintem elegendo annyit irnom, hogy 1x-2x csunyan vegigszenvedtem az amugy altalan unasig ismert Nagyvarad - Kolozsvar utat, ahol a kanyarok miatt allandoan tulmelegedett a teli gumi mar 5-6 fokban, pedig kozuton teli gumival nem igazan szokasom driftelgetni
Masik meg, hogy mivel en szemely szerint az enyhen tulkormanyzott autokat szeretem, mindig elore rakatom a kevesbe kopottat, bar akinek nem megy igy, az rakja nyugodtan a kevesbe kopottat hatulra. Bar szerintem jobb megpordulni es visszaallni iranyba mint egyenesben venni 1-1 kanyart

Reflective - 14 éve, 1 hónapja

Ja, ajándékozzuk el valakinek, akit nagyon nem csípünk. Csak aztán nehogy egyszer mögöttünk jöjjön, és belénk csússzon, mi? Öregem...