Keresés Kategóriák Kedvencek

Az ülés helyes beállítása és kormányfogás

Készítette: vezetestechnika
2007. december 5. 20:44:00 - 24150 megtekintés
 • Az autó ma már kényelmi tárgy, de ne felejtsük el, hogy elsősorban közlekedési eszköz - amely sokszor veszélyforrása is lehet. Roppant fontos ezért, hogy az alap beidegződéseink helyesek legyenek.
 • Hajlított láb

  Az egyik legfontosabb tétel, hogy mindig úgy ülünk be az autóba, hogy egy kemény, acélos fékénél hajlítva maradjon a láb. Legalább 20 fokos legyen a hajlás szöge. Ha csak nyújtott lábbal tudnék fékezni, akkor az semmiképpen nem jó, mert eltörhet. Nyújtott lábbal nem is tudunk erőt kifejteni! Akkor helyes az ülőlap távolságának beállítása, ha teljes erejű fékezéskor a medence még nem mozdul el.
 • És most: élőben!

  Amikor beülünk egy autóba, az első dolgunk legyen beállítani az ülőlap távolságát annak megfelelően, hogy egy vészfékezést a lehető legjobban meg tudjunk oldani. A vészfékezésnél teljes erővel nyomjuk a féket (és mellé nyilván a kuplungot is), ezért fontos, hogy a láb mindig hajlítva maradjon. Ha ez nem lenne megfelelő - mutatok egy rossz példát, majdnem nyújtva a láb -, nem tudnék fékezni teljes erővel. Ha túl rövidre állítom, beleér a lábam a kormányba, szintén nem tudok erőt kifejteni. Tehát azt a középutat válasszuk mindig, hogy teljes erő esetén is (fék-kuplung), 20 fok körül van a láb hajlásszöge.
 • Háttámla

  A háttámla dőlésszögével a kormánytól való távolságot tudjuk beállítani. Az a megfelelő, ha (a vállunkat nem elvéve a háttámlától) jobb kezünk csuklóját fel tudjuk tenni a kormányív felső részére. Ha ez megvan, akkor egy felet tudok jobbra vagy balra kormányozni, vagy ha kell, egyetlen átfogással ütközésig szedni a kormányt úgy, hogy nem kényszerülök semmilyen felesleges mozdulatra.
 • Kormányfogás

  Már csak egy kérdés marad lezáratlanul: hol fogjuk a kormányt? A német szakirodalom azt mondja, hogy mindig "3 óra, 9 óránál", mindig a legszélesebb pontján fogjuk a kormányt, én is ezt javaslom. Ennek az az előnye, hogy egy felet jobbra és balra egyaránt tudunk húzni a kormányon, és könnyen tudunk irányt váltani. Például ha közeledünk egy akadály felé, és azt tervezem, hogy jobbra fogom kikerülni, közben meggondolhatom magam, ha mégis balra tudom csak kikerülni - ezt egy kormánymozdulattal villámgyorsan meg tudom tenni. Ha a "10 óra 10 percből" próbálnám meg, az már nem biztos, hogy sikerülne, mert ha elhúzom és átfogok, majd meggondolom magam, keresztezik egymást a kezeim. Megijedünk, féket nyomunk, és innentől kezdve ember nincs, aki elengedné a rossz helyzetben lévő kormányt. Ma Magyarországon nagyon sokan vezetnek ezzel a "10 óra 10 perces" kormányfogással, én azt mondom, igenis álljunk át a "3 óra, 9 órára".
 • Címkék:

  kormány autó vezetés vezetéstechnika
Fullchaos - 16 éve, 2 hónapja

Jó lenne, ha minél többen használnák is amit mond, mert az utakon járva szinte pont az ellenkezőjét látni. Hónajból néznek ki, fekszenek az ülésben, könyöktartóra középre hajolva, elképesztő...

TRUCKMAN - 16 éve, 5 hónapja

...nagyon jó tippek hangoztal el! Amit a komplex bemutatóból hiányolta, az a fejtámla beállítás! Tudja a jobbik, hogy az nem díszítő elem, hanem igenis másodlagos biztonsági eszköz! Nem vagyok oktató, nem írom le, meghagyom ezt a jogot készítőknek! Egy biztos! Ha az nincs jól beállítva, egy esetleges frontális, vagy háulról ért ütközés következtében, fejünk előre, majd hátra nyaklik, (ostorcsapás) és lehet ott akármilyen légzsák vagy bármi, óhatatlanul saját nyakunkat törhetjük ki! Ennek a biztonságot szolgáló, (és nem kényemi) eszköznek as bemutatását, és helyes beállításának módját hiányoltam!

Amúgy ez is, mint a töbi remek videó!