Keresés Kategóriák Kedvencek

Külföldi munkavállalás - 5. rész, Folyami hajók

Készítette: Hajopincer
2009. szeptember 22. 15:16:37 - 16480 megtekintés
 • Legtöbbünk nincs tisztában a külföldi munkavállalás feltételeivel és lehetőségeivel - csak a szép tájakat és a csábító ajánlatokat látjuk magunk előtt. Sorozatunk segít eligazodni a lehetőségek között, és részletesen bemutatja, mire számítsunk, ha a hazai munkalehetőségekkel már nem vagyunk elégedettek.
 • Folyami hajók, munkalehetőség, fizetések

  A folyami hajózási cégek Európai Uniós cégek és tavasztól-őszig lehet ilyen munkákra jelentkezni. Tehát legkorábban március 15-től. Létezik olyan cég, ahol január 6-ig lehet dolgozni, de általában késő ősz, kora télig lehet dolgozni. A Duna, Rajna, Szajna területén lehet munkát találni.
  Ha valaki folyami hajóra megy dolgozni, lehetősége van szabadságra menni. 8-10 hónapos szerződés esetén 3-4 havonta haza lehet jönni két hétre, mivel itt kötelező kiadni a szabadságot, amit természetesen fizetnek.

  A folyami hajókon lényegesen kevesebben dolgoznak, 30-50 fő dolgozik egyszerre, 150-200 utast kell kiszolgálni, tehát a kollégákat megismeri az ember. Előrejutás szempontjából ez megnehezíti a dolgot, lassabb az előrejutási lehetőség, éveket kell dolgozni egy pozícióban, mire előrébb jut valaki. Az ellátás, feltételek ugyanaz, kabin, munkaruházat stb. ugyanúgy megvan és ingyenes. A fizetést euróban kapja a munkavállaló, de nem heti lebontásban, hanem havonta. A borravalót osztják szét hetente, amiből beosztástól függetlenül mindenki egyenlő arányban részesedik.

  A folyami hajózás előnye, hogy közelebb van, kevesebb anyagi ráfordítással ki lehet utazni, nincs vízumköltség, repülőjegy, stb. Európai emberekkel kell együtt dolgozni, azonos a kultúra, könnyebb megszokni, otthonosabb a környezet. Angol nyelvű hajókon általában amerikai, ausztrál utasok vannak, a német nyelvűeken francia, német, osztrák, esetleg holland utasok.

  A legalsó pozíció a mosogató, 7-800 euróval, a szobalányok 900 eurót, a felszolgálók 1100 eurós fizetést kapnak. Ha a heti szinten megkapott 150-200 eurót rászámoljuk, akkor könnyű kiszámolni, hogy egy mosogató kb. 1200 euróért dolgozik, ami mai viszonylatban nem kevés pénz.
 • Címkék:

  munka állás külföld hajó munkalehetőség
HenriettaNagy - 13 éve, 8 hónapja

Aki nem hiszi el azt amit leírtam,járjon utána! ;-)
Kérdezzen olyanokat akik most is hajón dolgoznak és nem 5-10évvel ezelőtt csinálták...sokat változott a helyzet...
Amíg valaki nem csinálja addig el se tudja képzelni hogy a hajós munka milyen sok és kemény meló,és mi minden le kell "nyelni"azért a k#rva pénzért...pláne ha a főnöknek rossz napja van,mert mondjuk keveset aludt...lelkileg a legnehezebb...az üvöltözést és a primitív bunkó embereket nehezen de meg lehet szokni...egy idő után ha nem úgy állsz a dolgokhoz hogy a munkán kívül leszXrsz mindent akkor nem bírod ki a szerződés végéig,sírsz minden nap(férfi is)ahol senki nem lát,és rövid időn belül haza menekülsz...

Aki a hajós munkát kibírja az már bármilyen szXr munkát kibír!!!

HenriettaNagy - 13 éve, 8 hónapja

A borravalót osztják szét hetente, amiből beosztástól függetlenül mindenki egyenlő arányban részesedik."
Kiegészíteném annyival hogy van ahol 12-14naponta kapnak tipet függ attól hogy hány napos egy út.
Az már nagyon jó ha havonta 600-800eu. a tip nagyon sok hajón változó,de inkább 400-500eu.
Sőt van olyan cég(francia) ahol ennél jóval kevesebb.
Ausztrálok de a németek se nagyon adnak hiába van az úgymond "kötelező"borravaló.
Az utasok száma szintén változó és inkább 100-130fő(néha 70-80fő) mint 150-200fő tehát legtöbbször ha kevés az utas kevés a borravaló is.
Szobalány 900eu?
Na ez se mindig így van.
Ismerek egy csajt(nem csak öt) aki már 6.szerződését nyomja 650eu.az alapja és Ciprusi szerződése van,tehát 900eu.az már nagyon jó.Igaz náluk a hajón minden hónapban meg van a 600-700eu.tip mert 1hetes útjaik vannak...
"a felszolgálók 1100 eurós fizetést kapnak."
Na a sima"mezei"pincér folyami hajón ennél kevesebbet kap még ha több éves gyakorlata(hajós referencia is)van akkor is,szintén egy ismerősöm 5év óceánjáró(waiter volt ott végig)után 750eu.alapot kap egy amerikai tulajdonú de Svájci bejegyzésű hajós cégnél.
Tehát a fizetések ennél a cikknél is kicsit soknak vannak írva,túlzás...
Lehet hogy tipel együtt 1200eu.keres egy mosogató de a legsz#rabb munka és sok esetben (nem csak nekik) nem 12órát ha nem 14-16órát is kell dolgozniuk,olyankor nincs délután szabadidőjük,max.fél óra...
Már tavaly óta nem olyan jó folyami hajón dolgozni mint régebben,tip kevesebb a munka jóval több..sok magyar menekül vissza óceánjáróra...

Hajopincer - 14 éve, 6 hónapja

Tisztelt Szeti!

Örülök ha tetszett!
A www.hajopincer.hu oldalon még több információt tudsz begyűjteni.
Üdv: Hajópincér

szeti - 14 éve, 6 hónapja

Nagyon hasznosak a videóid köszönjük!