Keresés Kategóriák Kedvencek

Hogyan készítsünk húslevest?

Készítette: aniCO
2008. február 28. 16:12:44 - 49343 megtekintés
 • A következőkben nagyon ízletes házi húslevest fogunk készíteni, ami - ha jól készítjük el - a vasárnapi ebéd egyik kötelező kelléke lehet ezentúl.
 • Amire szükségünk lesz

  hús
  sárga- és fehérrépa
  zeller
  hagyma
  fokhagyma
  feketebors
  leveskocka
  fazék
  kés
  hámozó
 • Előkészületek a leveshez

  Mossuk meg a húst, ami lehet csirke, pulyka vagy bármi, amit szeretnénk. Rakjuk bele egy fazékba, engedjünk rá annyi vizet, amennyi alaposan ellepi. Forraljuk ezt fel, közben pucoljuk meg a zöldségeket. Közben néha pillantsunk rá a fazékra, figyeljük, mikor kezd zavarosodni a víz. A megpucolt zöldsége érdemes csak lemosni és nem vízben áztatva mosni, mert akkor elég sok ásványi anyag kiázik belőle. Egy nagyobb hagymának a fele kb. elegendő lesz a levesünkhöz. Érdemes egy réteg héjat rajta hagyni, mert szép színt fog adni a levesnek. Egy kevés fokhagymát is lehet a levesbe rakni, ízlés szerint.
 • A leves elkészítése

  Ha felforrt a víz a hússal, a habos levet öntsük le, de le is öblíthetjük a húsokat. Most öntsünk rá annyi hideg vizet, amennyi levest szeretnénk főzni. Forraljuk újra fel, utána belerakhatjuk a zöldségeket, a fűszereket, sót, leveskockát. Közben míg forr a leves, daraboljuk fel a zöldségeket, a répákat általában hosszúkásra szokás vágni. A borsot, fűszereket szintén ízlés szerint rakjuk bele, sózni lehet később is, attól függően, hogy a zöldségek mennyire édesítik meg a levet. Hagyjuk főni félig lefedve, de figyeljünk oda, amint elkezd forrni, vegyük le kisebb lángra, és még kb. 40 percig főzzük, amíg el nem készül teljesen.
 • Címkék:

  húsleves leves ebéd vacsora főzés
F_Csaba - 9 éve, 3 hónapja

Édesanyám pontosan ugyanígy készíti, vasárnaponként alig várom hogy az asztalra kerüljön.
Anyu kémikus, és amikor megkérdeztem miért önti le az első forralás után a levet azt mondta így az egészséges, ezt elfogadtam és ha készítek én is leöntöm. Leveskocka nálunk nincs.

ismeretlen - 9 éve, 3 hónapja

Akkor is butaság leönteni, egy plusz felesleges, gazdaságtalan (energia és idő szempontjából) folyamat. De akkor zabálj össze te is nyugodtan minden laborban előállított szervezetnek tök idegen anyagokat, amiről nincs még hitelesen bizonyítva, hogy rossz hatása lehet... biztos csak a bizonyításon dől el, hogy miként hat ránk Felőlem mégtöbbet is lehámozhat róla, ha ennyi esze van... Na jó legyél, locsogj még ha van kedved és örülj magadnak, milyen okos vagy!

AleXXXXX - 9 éve, 4 hónapja

He! Így szólítalak meg, hogy a saját nyelvezeteden is értsd!

Attól, hogy két percig leforralta azokat a szerinted "értékes tápanyagokat, meg ásványi sókat" csak azon anyagoktól szabadult meg, melyeknek felületi feszültsége igen nagy, hidrofóbok, és ezáltal hajlamosak a habőzésre. Ezek jórészt az olefinek sói. (gondolom tudod követni, hogy miről beszélek. Ja és nem ér most gyorsan ráwikizni! :P)
Ha nem tudnád, a több ezer éves keleti gasztronómiában is bevett szokás ez.

Szóval: a hcsontok gyors lefőzése következtében nem veszítesz el semmilyen fontos ízanyagot. Tudod, a húsleves akkor adja ki jól az ízét, ha naaagyon sokáig főzöd. De... hát biztosan tudod, hisz olyan nagy szakértőnek hiszed magad

Az MSG-szindróma bizonyítása még nem történt meg tudományosan, hitelt érdemlően, szóval ezzel is le lehet állni.

Az, hogy mennyi zöldséget tesz bele, és azt hogyan hámozza meg, az hadd legyen egyéni szokás dolga. Attól, hogy te "héjastúl" eszed, edd, de emiatt ne szólj le másokat.

Mondd, a hsz-ed melyik részét szeretnéd még, hogy megcáfoljam?

mezeyE - 11 éve, 3 hónapja

nagyon szar tul sok kocka tul sok fokhagyma tul sok repa ....stb!

virusvipera - 11 éve, 5 hónapja

szerintem elég jól csinálja a húslevesnek ez az egyik fajtája semmi gond nincsen vele én szakács vagyok és nekem is az volt a problémám hogy (nem kell bele húsleveskocka túl sok zöldséget raktál bele a sárgarépával vigyázni kell mert édessé teszi a levest és inkább azt ajánlom hogy inkább habozd le mert úgy sokkal finomabb de ahogy mondtam ezt is szokták alkalmazni) amúgy meg minden elismerésem hogy kiállsz kamera elé és csinálod Gratulálok