Keresés Kategóriák Kedvencek

Autónk felkészítése a téli időszakra

Készítette: Fullchaos
2007. december 15. 06:34:00 - 24575 megtekintés
 • A hideg beálltával nemcsak az autó gumiját kell lecserélnünk, de néhány aprósággal megkönnyíthetjük életünket, és elkerülhetjük, hogy pácban hagyjon bennünket a reggeli induláskor.
 • Amikre szükségünk lesz

  autó
  akkumulátor-töltő
  ablaktörlő lapát
  ablakmosó folyadék
  hűtőfolyadék
  izzókészlet
  pollenszűrő
  gumiszőnyeg
 • Akkumulátor

  A gépkocsit a motor hajtja - mindannyian tudjuk, ám ha nem figyelünk oda az apróságokra, könnyen cserbenhagyhat bennünket a legmegbízhatóbb motor is. A hideg, reggeli indításkor legelőször az akkumulátor kap szerepet. Alapvető tanács, hogy a téli indítás előtt kapcsoljunk le minden felesleges fogyasztót és kinyomott kuplunggal indítsunk. A fényszórók, a motoros antennás rádió, az ülésfűtés mind-mind feleslegesen terheli az akkumulátort. Márpedig a reggeli indításkor minden porcikájára szükségünk van!
  A felkészítést kezdjük az akkumulátor saruk állapotával: jól legyen rögzítve a pozitív és a negatív kábel is! Ha szennyeződést látunk a saruk környékén, vegyük le a csatlakozókat, drótkefével tisztítsuk meg, és visszahelyezve erősen rögzítsük ismét. Ügyeljünk, hogy a pozitív saru megfelelően szigetelve legyen, illetve maga az akkumulátor is jól rögzítve legyen, hiszen a fém motorháztető könnyen rövidre zárhatja a lötyögő, nem kellőképpen szigetelt akkumulátort - akár tüzet is okozhat!
  A mai akksik szerencsére általában már zárt rendszerűek, illetve a generátorok is minden körülmény közepette biztosítják a megfelelő töltöttséget. Ezért már nem érdemes otthon bajlódni a töltővel vagy a desztillált vízzel. Régebbi gépjárművek esetén azonban érdemes az ősz beálltával ellenőrizni az akkumulátort - legtöbbünknek nincs odahaza töltője, ezért keressük fel szervizünket vagy egy akkumulátor kereskedést, ahol általában díjmentesen elvégzik a töltöttség-mérést.
 • Ablaktörlő lapát

  Ha lehet, még a fagy beállta előtt nézzük meg, vajon egyenletesen törölnek-e az ablaktörlő lapátok mindkét oldalon. Ha nem, cseréljük - a legtöbb gyártó autótípusra szabottan árulja a lapátokat. Tapasztalatunk szerint a legnevesebb gyártó lapátja is tönkremegy egy vagy két év alatt, hiszen a szélsőséges időjárás és a hazánkban sajnos még mindig gyakran alkalmazott só főleg magát a gumit kezdi ki. Ügyes kezűek ezért sokat spórolhatnak, ha csak a gumicsíkot veszik meg, és csak azt cserélik. Ha azonban mégis a teljes lapát lecserélése mellett döntünk, ügyeljünk, hogy az eredetivel megegyező szélességűt válasszunk. A műanyag pöcök megnyomásával könnyen lehúzható a régi lapát a rendszerint U-formájú fémrúdról, az újat pedig szintén egy mozdulattal pattinthatjuk vissza.
 • Ablakmosó folyadék

  Nevetséges apróságnak tűnik, télen mégis kiemelt szerepet kap az ablakmosó folyadék. Hiába a vadonatúj törlőlapát és az óriási szélvédő, ha nincs mivel lemosni a felverődött, sáros latyakot. Télen töltsük fel rendszeresen az ablakmosó tartályt olyan folyadékkal, ami nem fagy meg mínusz 20 fok-ig. Ügyeljünk, hogy a ne csak a tartályba, hanem az egész rendszerbe fagyálló ablakmosó kerüljön - a csövek és fúvókák akár több deciliter régi, nyári ablakmosót is tartalmazhatnak! Ezért a feltöltött tartályból spricceljünk az ablakra, hogy átjárja az egész rendszert.
 • Hűtőrendszer

  A hűtőrendszer télen nem sok szerepet kap, bár arra okvetlen oda kell figyelni, hogy megfelelő minőségű, fagyálló hűtőfolyadék keringjen a rendszerben. Ennek fagyási pontját akár a benzinkúton is ellenőriztethetjük.
 • Világítás és szellőzés

  Egy ismerősünk segítségével ellenőrizzük, hogy a gépjármű egyetlen izzója sem égett ki - bennünket elsősorban az első fényszórók érdekelnek, de ne hozzuk nehéz helyzetbe a mögöttünk haladókat sem egy kiégett féklámpával!
  Nem olcsó mulatság, de ha gyakran bepárásodik a kocsi ablaka, érdemes megnézni az utastéri szellőzés pollenszűrőjét. Egyrészt az őszi falevelek apró, széttöredezett darabkái eltömíthetik, illetve nedvessé is tehetik. Hiába fújatjuk teljes erővel a szélvédőt, a nedves levegő még ront is a helyzeten - érdemes ezért 1-2 évente ezt is cserélni. Végső segítségnek használjuk a klímaberendezést ? a klíma ugyanis szárítja a levegőt, bekapcsolva egy szempillantás alatt páramentesíthetjük a szélvédőt még télen is!
  Végezetül pedig érdemes télvíz idején gumiszőnyegre cserélni az elegáns plüss szőnyeget. A gumi nem ereszti át a vizet, így nem lesz csupa víz a kárpit, és könnyebben tisztítható marad kedvencünk utastere...
 • Címkék:

  autó kocsi tél akkumulátor ablakmosó ablaktörlő évszak fagy hideg
Fullchaos - 15 éve, 3 hónapja

Köszönöm, jó kiegészítések!

szabo0627 - 15 éve, 3 hónapja

Az akku sarut ne drótkefével, hanem inkább egy smirglipapirral csiszoljuk meg, addig amíg a saru nem fénylik, és kimondottan vékonyan kis kenőzsírral kenjük meg mind a két sarut.Ez nem fogja befolyásolni a vezetőképességet, hanem inkább javítja.És ha leveszik a sarukat először a negatívval kezdjék. Vissza pedig fordítva. Jó utat mindenkinek.

TRUCKMAN - 16 éve, 5 hónapja

...szinte perfekt ismertető! De az aksi sarut úgy vegyük le a mai gépeknél, hogy ha késznél van pl. a Code-Pass kártyánk, hogy a computer egységes járműveket újra startolhassuk!

Kellemes karácsonyi ünnepeket ezúton is!