Keresés Kategóriák Kedvencek

Hogyan védekezzünk kémprogramok ellen?

Készítette: Rambo
2007. november 15. 20:56:00 - 9454 megtekintés
 • A kémprogram a definíció szerint ez egy nyomkövető program, amelyet tudtunk és belegyezésünk nélkül telepítettek a számítógépünkre. Nem könnyű, de van mód a védekezésre!
 • Amire szükségünk lesz

  Számítógép
 • A folyamat lényege

  A felhasználói szokások kifürkészésésével - ez az egyszerű webböngészési előzményektől kezdve egészen a bizalmas banki azonosítók-jelszavakig terjedhet - ezen adatok egy illetéktelen harmadik félnek való elküldését értjük. Némely kémprogramot egy másik program beépített részeként találhatunk (hasonlatosan a trójai alkalmazásokhoz), de lehet ez számítógépes férgek büntető rutinja is, illetve terjedhet olyan weblapokon keresztül is, amelyeken számítógépes sebezhetőségeket (úgynevezett exploitokat) használnak ki, hogy csendesen, a háttérben telepíthessék fel ezeket a kémeket az áldozatok gépeire.
 • Ismerjük fel a helyzetet

  A kémprogram mind a magánemberek, mind a cégek számára igen veszélyes. A magánemberek bizalmas adatai zsarolásra lehetnek alkalmasak, illetve nevükben, adataikkal visszaélve különféle bűncselekményeket követhetnek el, illetve jelszavaikat és a banki adataikat eltulajdonítva anyagilag is megkárosíthatják őket. Cégek esetében az eddig felsoroltak mellett a szellemi tulajdont, szabadalmakat, technológiákat és a konkurencia számára hasznos üzleti titkokat veszélyeztetik a kémprogramok.
 • Milyen gyanús jelek lehetnek?

  - Indokolatlan számítógép illetve hálózati forgalom lassulás
  - Harmadik féltől visszajelzést kapunk, hogy bizalmas adatok szivárognak ki tőlünk

  A kémprogramnak egy fajtája nem a számítógépen fut, hanem egy speciális célhardveren, amelyet a kémek belopózva a lakásba, irodába a gép és a billentyűzet közé illesztenek. Egy ilyen hardvereszköz többmilió leütést is el tud tárolni észrevétlenül, az egyeten hátránya, hogy személyesen kell érte visszamenni a helyszínre.
 • Mit lehet tenni a kémprogramok ellen?

  - Rendszeresen töltsük le az általunk használt operációs rendszerhez, böngészőhöz, és egyéb szoftverekhez az elérhető frissítéseket, hibajavító verziókat és csomagokat.
  - Védjük a számítógépet tűzfallal, víruskeresővel és kémprogram irtóval.
  - A névtelen, újonnan megjelent védelmi csodaprogramokat ne a saját bőrünkön próbáljuk ki, hiszen ezek közt számtalan hatástalan, hamis riasztást produkáló, sőt erőszakosan pénzt követelő alkalmazás is akad. Használjunk neves, a teszteken jól teljesítő, illetve megbízható és elérhető hivatalos gyártótól származó víruskeresőt, akik magas színvonalú teméktámogatást is nyújtanak.
  - Cégek esetében naplózzuk a hálózati forgalmat, és minden szokatlan eseményt alaposan vizsgáljunk ki.
  - Alkalmazzunk behatolásérzékelő, úgynevzett IDS rendszert
  - Gyanú esetén tekintsük úgy, mintha jelszavaink máris illetéktelen kezekbe kerültek volna, és haladéktalanul változtassuk meg őket.
 • Címkék:

  spyware kémprogram vírusvédelem vírus biztonság támadás
diger - 10 éve, 11 hónapja

A legjobb megoldás kémprogramok ellen:

http://cw7info.com/

k3l3m3n_BAN - 14 éve, 1 hónapja

****Nesze semmi, fogd meg jól!

Majomka - 14 éve, 10 hónapja

A válasz:AVG 8 Antivirus és Antispyware

toti2 - 14 éve, 10 hónapja

ez nagyon okos dolog de hogyna véded meg a kémprogramoktol a gépet??