Keresés Kategóriák Kedvencek

Hogyan védhetjük meg adatainkat a TrueCrypt programmal? 3/6: Új terület létrehozása

Készítette: ZeroCool.hu
2008. április 5. 17:11:43 - 6179 megtekintés
 • A következőkben megnézzük, miképp lehet egy új területet létrehozni a merevlemezünkön a TrueCrypt programban.
 • Amire szükségünk lesz

  számítógép
  TrueCrypt program
 • Milyen lehetőségek vannak a titkosításra

  A bal középen található Create Volume gombot nyomjuk meg, aminek hatására különböző lehetőségeket kapunk. Az elsőt (Create a file container) akkor érdemes használni, ha egy meglévő merevlemezünkön szeretnénk egy olyan fájlt létrehozni, amelyben el tudjuk tárolni a titkosítani kívánt adatainkat. Ez semmi különösebb extrával nem jár, nem emészt fel egy partíciót, egy fájl lesz belőle, amit utána szabadon mozgathatunk.
  A második lehetőséggel (Create a volume within a non-system partition/device) létrehozhatunk egy nem rendszer partíción egy védett állományt, ami nem csak egy fájl lesz, hanem az egész adattároló, akár egy USB kulcs is lehet vagy bármi egyéb.
  A harmadik lehetőség (Encrypt the system partition or entire system drive) segítségével egy teljes merevlemezt el tudunk zárni a nagyvilág elől. Most a legelső, egyben legegyszerűbb módszert nézzük meg közelebbről.
 • Válasszuk ki a helyet a merevlemezünkön

  A Next gomb után újra két lehetőséget kapunk, a Standard TrueCrypt volume az alap fájl lesz, amibe el tudunk menteni a titkosítani kívánt adatokat, a rejtettről később ejtünk pár szót. Válasszuk most az első lehetőséget. A következő ablakon meg kell adnunk azt a helyet, ahova el szeretnénk menteni az adott fájlunkat, jelen esetben a D partíciót használjuk, a fájl nevéhez írjuk be, hogy "test", de ez is bármi lehet. Pipáljuk ki a Never save historyt, így semmiféle módosítást nem fog elmenteni a számítógép, ez is egy biztonsági dolog.
 • Válasszuk ki az algoritmust

  A Nextre kattintva kiválaszthatjuk, hogy milyen titkosítási algoritmusok szerint szeretnénk létrehozni ezt a fájlt. Érdemes utánanézni melyik algoritmus mit tud. A Benchmark gombra kattintva bármekkora bufferméretet beállíthatunk, jelen esetben 5MB-ot használunk. Rövid gondolkodás után kidobja, hogy a saját gépünk konfigurációjának megfelelően milyen sebességgel tudunk be- és kimásolni adatot a titkosított fájlba, illetve fájlból. Az AES a leggyorsabb, de ilyen sebességgel a merevlemezek többsége nem is tud írni, és nagyon nehéz feltörni, használhatjuk ezt. Sokan az SHA-512-es algoritmust használják, ez is egy jó védelem, használhatjuk ezt.
 • Válasszuk ki a fájl méretét

  A Next gomb után meg kell adnunk, hogy mekkora fájlméretet szeretnénk létrehozni. A program felhívja a figyelmet, hogy maximum mekkora az adott terület. Jelen esetben csak egy 100 MB-os területet használunk fel.
 • Adjuk meg a jelszót

  A következő pontban meg kell adnunk egy jelszót. Az alsó pipával megnézhetjük, hogy mi a jelszó, biztos jól írtuk-e. A Use keyfiles-t kipipálva jobboldalt megjelenik a Keyfiles gomb, amit a nagyobb biztonság kedvéért érdemes használni, de nem kötelező. Itt az Add files résznél kitallózhatjuk azt a kulcsfájlt, amit korábban létrehoztunk, ha erre rákattintunk, hozzácsatolódik a fájlunkhoz. A Next gombot megnyomva a program figyelmeztet, hogy a rövid jelszavakat könnyű feltörni, ezért érdemes legalább húsz karakteres jelszót megadni.
 • Hozzuk létre a fájlt

  Megérkeztünk a formatálási részhez, nem fog semmit törölni vagy módosítani a program, csupán egy adott fájlt hozunk létre. Ha egy egész partíciót formatálunk, ott mindent le fog törölni, erre figyeljünk oda. Mivel jelen esetben egy 100 MB-os területet foglaltunk le, ezért egy akkora fájlt fog létrehozni a program. Kiválaszthatjuk, hogy FAT vagy NTFS rendszerű legyen a fájl, ahova majd másolni fogunk. Ha például egy négy gigás partíciót csinálunk és azt FAT-ra konvertáljuk, abba nem tudunk bemásolni egy DVD-nyi mennyiséget, mert a FAT rendszer nem tud egy akkora fájlt egyben kezelni. A Format gombra kattintva végigszalad gyorsan egy bitkukac, és létrehozza ezt a bizonyos partíciót. Az OK gombra kattintva készen is vagyunk, megnyomhatjuk az Exitet.
 • Címkék:

  adatbiztonság biztonság adathalászat adattároló security vírusvédelem vírusveszély
Battlefieldzolika_BAN - 14 éve, 5 hónapja

Tök jó NAON TETSZIK GRATULA GRATULA :d