Keresés Kategóriák Kedvencek

Hogyan rendezzünk be akváriumot?

Készítette: Leguan
2007. október 27. 15:15:22 - 35748 megtekintés
 • Most egy akvárium berendezését fogom megmutatni. Mindig akkorát válasszunk, amekkorát kezelni tudunk, illetve az igényeinknek megfelel.
 • Amire szükségünk lesz

  1 db üveg akvárium
  3-4 zacskó kavics
  2-3 vízi növény
  1-2 nagyobb kő vagy szikla
  1 db vízmelegítő
  1 db légpumpa
  1 db vízszűrő
  pihentetett vagy kezelt csapvíz
  díszhalak
 • Kavicsok

  Első dolgunk, hogy kavicsot válasszunk bele. A többféle lehetőség közül most vörös kavicsot választottam - először alaposan tisztítsuk meg folyó víz alatt! Átmosás után apránként, marokkal behelyezzük az akváriumba. Előre egy kicsit kevesebbet, hátulra többet tegyünk - ide fogjuk ültetni a növényeket. Ha túl vagyunk a kezdeti lépéseken, akkor elkezdhetünk gondolkodni azon, hogy hogyan díszítsük az akváriumot.
 • Növények és sziklák

  Különböző dekorációs kövek közül választhatunk, ezeket általában cserépből gyártják, de természetesebb anyagokat is használhatunk, mint például a vasfát vagy a mahagónit, illetve vannak még a növények. Ízlés szerint lehet válogatni, én most két növényt fogok beültetni: egy kicsit előtérbe (ezeket egy kis kosárban szállítják, pont azért, hogy védjék a gyökerét ? a szivacsos anyagot amennyire csak lehet, távolítsuk el, de közben vigyázzunk a gyökerekre is). A növényt úgy kell elültetni, hogy a gyökerét jól körbevesszük kaviccsal. A magasabb növényt általában hátra jobb elültetni. Behelyezünk még egy fadarabot bújkálónak (átúsznak alatta a halk, a harácsúk elbújnak alatta, az algaevők nagyon szeretik). Jöhet a gépesítés!
 • Gépek

  Választunk bele egy légpumpát, a végére egy porlasztókövet, illetve egy tapadókorongot, hogy lenn maradjon a víz alatt. A levegőztető mellé teszünk egy vízszűrőt is - ha van rajta áramlásterelő, érdemes a fal felé fordítani, hogy a halaknak ne kelljen olimpiai gyorsúszást rendezni. Végül, de nem utolsós sorban egy akváriumi fűtőt helyezünk be, amelyet érdemes előre 26 fokra beállítani.
 • Jöhet a víz!

  Az akvárium feltöltése maradt már csak hátra. Mivel szépen berendezett akváriumunk van, úgy illik feltölteni, hogy a kezünket a vízfolyam alá tesszük, hogy ne mossuk ki a kavicsot, illetve a növényeknek se ártsunk. Ez csak az első egy harmadban fontos, ha már van az akváriumban víz, kicsit dinamikusabban is önthetjük a vizet. A víz hőmérsékletének az az ideális, ha kézmeleg, vagyis langyos, a hideg vizet a növények sem szeretik, illetve a fűtőberendezésnek sem tesz túl jót. Amikor kétharmadig feltöltöttük, még nem leszünk nagyon vizesek, ha megigazgatjuk a növényeket - a természetellenes dolgokat próbáljuk meg leálcázni, a szűrő csöve elé például tegyünk egy hosszúkás dekorációs fát.
 • Vízkezelés

  Ami még az akváriumból hiányzik: általában nincs időnk kivárni, hogy két-három napig álljon, járjon a víz, ezért vízelőkészítő vegyszereket használunk. Ez a nehézfémsókat, a klórt és egyéb káros anyagokat kiveszi, hiszen a csapvíz, amit megiszunk, azt ózonnal, klórral fertőtlenítik, pont azért, hogy semmilyen baktérium ne legyen benne. Nekünk azonban az kell, hogy az akváriumban elszaporodjanak a jótékony baktériumok. A másik szerben baktériumkultúra van, amelynek hatására sokkal hamarabb kezd az akvárium élővízként működni.
 • Végső simítások

  A legvégén világítást teszünk az akváriumra, amitől látványosabb lesz kedvenceinknek az otthona. Választhatunk meleg fényű égős, illetve a hideg fényű fénycsöves megoldást, mindenki döntse el, melyik tetszik neki jobban. Kisebb méretű akváriumba nem javasolnék nagyobb méretű halakat, inkább olyan elevenszülő halakra gondolnék, mint a guppi, a platti, a black molly, esetleg a szifo, illetve nagy kedvenceimre, a lazacokra - hadd javasoljak vörös vagy kék neont, illetve lehet manapság már kapni kisebb kalászhalakat is. Kisebb akváriumban látványosabbak, nem agresszívek, összerakhatók többféle hallal is - ezek adják a látványt. Minden akváriumban szükség van azonban úgynevezett hasznos halakra is; elsősorban harcsákra gondolok, illetve az algaevőkre. Utóbbiakat csak akkor szabad telepítenünk, amikor már kialakult az alga.
 • Címkék:

  berendezés akvárium növény hal víz
kari26 - 10 éve, 4 hónapja

hello egy kerdes muszaly eszaka menyen a neon az akvariumfelet ha le kapcsolva tartanam lene valami bajuk a halaimnak legyetek szives valaszt adni kerdesemre

PANIR - 14 éve, 4 hónapja

helószto k nekem két tekim van egy fi és egy lágy a kálsőszűrő jo nekis?
most van egy belső szűrőm

kikymacija - 14 éve, 8 hónapja

hello!segitsetek mar!!!van 1 szolo gyokerem!kb 3-4eve mar szaraz!es megtisztitotam es kifoztem 2-szer!es meg aztatom is!de nem tudom h ha beteszem az aksiba nem lesz e valami rossz hatasal a halakra??pl rothad!meg iesmi!pls segitsetek!!kosz

lbali922 - 14 éve, 8 hónapja

Hát nem azt kellett nézni.
Ugye milyen érdekes?

JInging - 15 éve, 6 hónapja

én nem láttam rendőr autót de nagyon megtudja hozni az ember kedvét a hal tartáshoz ez a kis videó 5*