Keresés Kategóriák Kedvencek

Hogyan rendezzünk be terráriumot?

Készítette: Leguan
2007. október 27. 15:25:22 - 28627 megtekintés
 • Most egy terrárium berendezését fogom megmutatni. Az egyszerűség kedvéért, illetve helyhiány miatt "two-in-one" rendszerben a terrárium egyik felét egy sivatagos állatnak, a másikat pedig egy dzsungellakónak rendezem be. A terráriumról fontos tudni, hogy elsősorban látványelem - a hosszúsága és a magassága meghatározó, a mélységén lehet kicsit csalni, ha nincs elegendő helyünk.
 • Amire szükségünk lesz

  Sivatagi állatoknak:
  1 db üveg terrárium
  3-4 zacskó homok vagy apró kavics
  2-3 nagyobb kő vagy szikla
  itató edény
  lámpa
  fűtőszikla vagy - kábel
  hőmérő
  Dzsungel lakóknak:
  1 db üveg terrárium
  3-4 zacskó kókuszrost
  fakéreg vagy száraz, erősebb levél
  vastagabb faágak
  igazi vagy műnövény
  itató edény
  lámpa
  fűtőszikla vagy - kábel
  párásító
  hőmérő
 • Sivatagi állatok

  Ha kiválasztottuk az állatot, vágjunk bele: mondjuk leopárd gekkó. Imitáljunk sivatagot homo, apró kavics, ízlés szerint folyami homok segítségével, én most apró kavicsot választottam. Mindig vastagon kell berakni a talajt, ezen nem szabad spórolni. Az állat lába "elkophat", szeret ásni, illetve a vastagabb rétegnek tisztító hatása is van - 2 centi legalább legyen. Dekorációnak mindenképpen sziklákat javaslok, de nagyon figyeljünk, hogy ne billegjen, véletlenül se tudjon az állat alá szorulni - akkor sem, ha esetleg aláás. A szikla mindig az üvegen álljon! Ha búvóhelyet építünk, próbáljuk meg úgy építeni, hogy a későbbiek folyamán se változzon a formája, az ingatag köveket inkább egymás mellé helyezzük, ne egymásra! Figyeljünk a berendezésnél arra, hogy a terráriumnak legyen olyan része, hogy ha több állatot helyezünk be és netán összevesznének, legyen olyan terület, ahol a gyengébb állat el tud bújni. Ne felejtsünk el vizes tálkát is elhelyezni!
 • Erdei hüllők

  Az erdei résznél - mondjuk, legyen baziliszkusz vagy zöld leguán -, itt aztán jöhetnek a csodák! Én a kókuszrostot szeretem talajnak, ad egy alapjelleget, párásít és elszívja a szagokat. Jellegét tekintve olyan, mint a dzsungel, bár az egy kicsit tőzegesebb - aki akar, az tőzeget is használhat. A virágföldet nem javaslom, abban túl sok élősködő meg tud telepedni. Ha nem szeretnénk, ha az állatunk magára hordja ezt a réteget, befedhetjük például fenyőkéreggel. Nagyon jól néz ki a keményebb fák levelei, például a platáné, békákhoz szoktam használni, vagy a tölgyfáé, amit kisebb gyíkokhoz javasolok. Ha készen vagyunk az alap talajjal, jöhetnek a díszítések.
 • Díszítés

  Mivel most fán lakó állatokról beszélünk, mindenképpen kellenek bele kellő vastagságú faágak, amiket úgy helyezzünk be, hogy legyen napozós rész, ami közelebb ér a lámpához, illetve alatta el is tudjon bújni. Érdemes behelyezni egy műnövényt, ami nekünk zöld érzetet ad, az állatnak pedig bújó helyet - biztonságérzetet ad neki, így jobban érzi magát. Ami még nagyon fontos, hogy vizes tálkája legyen. Ha nem látjuk, hogy iszik az állat, hadd döntse el szegény jószág, hogy szomjas-e vagy sem.
 • Az állatok igényei

  Amikor kiválasztottunk egy állatot, mindenképpen tudnunk kell, hogy vannak speciális igényei, amelyeket maximálisan ki kell elégítenünk. Elsősorban hőmérsékleti igényekről és páratartalomról beszélünk. Előbbit a legjobban és legegyszerűbben egy lámpával tudjuk megemelni, de plusz kiegészítőket is alkalmazhatunk, mint például a talajfűtő, a fűtőlapok, a fűtőkábelek, a fűtősziklák. Ezeket mind a kétféle terráriumban alkalmazhatjuk, a sivatagosban és a dzsungelesben egyaránt. A dzsungeles állat magasabb páratartalmat igényel, mint amilyen a lakás klímája, ilyenkor használhatunk párásítót. A megvilágításnál azt ajánlom, hogy olyan izzót válasszunk, amelynek van UV-B fénytartalma, 8-12 órát kell az állat igényeinek megfelelően világítani (ezt egy Praktikerben vagy OBI-ban 2000 forint alatt megvásárolható időkapcsolóval szabályozhatjuk). Mindenképpen mérjük a terrárium hőmérsékletét, hiszen ez egy zárt környezet, amely könnyen túlmelegedhet. Nagyon fontos, hogy a terráriumnak jó szellőzése legyen, függetlenül attól, hogy sivatagos vagy dzsungeles - a szellőzőt dróthálóval fedjük be, hogy az állatunk és az eledel állatok se tudjanak kiszökni.
 • Címkék:

  berendezés terrarium akvarium fa dzsungel gekko hüllő leguán
Gekko... - 10 éve, 3 hónapja

Budapest alkotás utca 25(a délinél)

Gekko... - 10 éve, 3 hónapja

Az összes videód szuper Ez is!!!!
Nagyon jó a bolt is!!!

obiwan.99 - 13 éve, 11 hónapja

mennyibe kerül egy hím gekkó , vagy egy kaméleon??????????

VideoSmart.Team - 15 éve, 9 hónapja

Szia,

Nem tudom, válaszolt-e neked a srác, de itt találsz hozzájuk elérhetőséget:
Leguan.hu

Fannboy - 16 éve, 3 hónapja

Szia! Hol van ez a bolt? Válaszod kérlek a fannboy@msn.com email címre küld. Előre is köszönöm. Üdv: Robi