Keresés Kategóriák Kedvencek

Hogyan hajtogassunk repülő darumadarat?

Készítette: okina
2008. február 24. 11:22:22 - 72262 megtekintés
 • Egy tradicionális japán madarat, a darut (hazai nevén culut) fogjuk megtanulni hajtogatni a következő néhány percben.
 • Amire szükségünk lesz

  15x15 cm-es mintás papír
 • Alaphajtások

  Az alaphajtásokkal kezdünk: a színes oldalon hajtsuk meg a két felezőhajtást, majd két átlós hajtás következik a fehér oldalon. A hajtásvonalak mentén "szorítsuk össze" a formát, hogy megkapjuk a szokásos batyu formánkat. A két szélső részt mindkét oldalon hajtsuk be a középső felezővonalhoz. A felső háromszöget előre és hátra is meghajtunk, a hajtásvonal megerősítése végett.
 • Hajtogassuk meg a

  Nyissuk vissza a két szélét, majd a hajtásvonalak mentén fog a papírunk fordulni. Érdemes kicsit hátrahajtogatni a széleket, ezzel erősítve a vonalakat. A szélén látható két fülecskét rejtsük el a két papírréteg közé. A legegyszerűbben ezt úgy tehetjük meg, hogy nyissuk fel egy kicsit a formát, és a meglévő hajtásvonalakat igazgatva a szélét hajtsuk be. Tehát a belső, fehér oldalra került most a színes széle. Ismételjük meg a másik oldalon ugyanezt, majd fordítsuk meg a formát és a másik két szélével is tegyük meg az előbbieket. Ebből a hajtogatásból is látszik, nem mindegy, hogy milyen papírt használunk. Jelenleg egy gyönyörű, aranyszínű papírt használunk, de a vékonyabb részeknél látszik, hogy könnyen elszakadhat. Hajtsuk vissza az eredeti állapotba, és megkaptuk azt a kicsit komplexebb alapformát ami nagyon sok modell alapformája, és amit daru alaknak nevezünk. Érdemes ezt megjegyezni, sok origami könyv rögtön úgy kezd egy formát, hogy a daru alappal indul a modellkészítés.
 • Készítsük el a madarat

  Hajtsuk fel mindkét oldalon a háromszögeket, ez lesz a daru szárnya. Alul kell, hogy legyen az a rész amit külön mozdítható előre és hátra. A közepéből indítva hajtsuk fel a különálló részt mindkét oldalon, tehát elöl és hátul is. Tetszőleges irányba hajthatjuk, ettől függ majd, hogy fog állni a madarunk feje és nyaka, de ez még csak a hajtásvonalhoz kellett. Ismét nyissuk meg a formát oldalt és a hajtásvonal mentén hajtsuk be a csücskét - nézzük a videót hajtogatás közben. Hajtsuk le sokszor mindkét oldalon a vékony szélét a most elkészült kinyúló darabnak, ez lesz a madár feje, majd ugyanúgy a két réteg közé hajtsuk be a madár fejének „tetejét”. Fordítsuk meg és ugyanezzel a technikával készítsük el a farokrészt is, tehát a hajtogatásokat csak a hajtásvonalak megerősítése miatt csináljuk meg, majd a két rész közé hajtsuk be a madár farokrészét. A madár szárnyát a mutatóujjunkkal gömbölyítsük meg, hogy szép ívet kapjon. Ha a madár farkát megfogjuk és meghúzzuk, mozogni fog a szárnya is.
 • Címkék:

  madár origami repülő madár
liafly - 8 éve, 10 hónapja

A kislányról íródott könyv: Karl Bruckner: Szadakó élni akar. Bp. Móra, 1984
Nagyon jó a videó! Gratulálok!

ZEUS9702310 - 9 éve, 1 hónapja

leccii ha valakinek van ra kedve akk megtanithatna

KookeY - 11 éve, 3 hónapja

Nagyon Jó
Szegény kis Lány :S

betti80 - 12 éve

szupiiii

Fallout - 12 éve, 3 hónapja

Köszönöm, régóta szerettem volna már magyar nyelven, "élőben' látni, nem csak könyvből. :-)