Keresés Kategóriák Kedvencek

Hogyan kezdjünk origamizni?

Készítette: okina
2008. január 23. 21:01:00 - 17947 megtekintés
 • Az origami az egy japán ősi művészet, amely eredetileg Kínából származik, a II. században már foglalkoztak a kínaiak ezzel. Azért tulajdonítjuk inkább a japánoknak, mert ők használták tradicionálisan, és egy gyönyörű művészeti ággá fejlesztették. Kínában a szerzetesen nagy titokban foglalkoztak hajtogatással, díszítésre használták. Abban az időben a papír értéke az aranyéval vetekedett.
 • Amikre szükségünk lesz

  papír
  kézügyesség
  origami minták
 • Ori-gami = papír hajtogatás

  Az origami vágás és ragasztás nélküli modell készítés: egy sík, kétdimenziós lapból egy háromdimenziós csodát készíthetünk. Az origamizás első lépése, hogy kezünkbe vegyünk egy papírt. Akár színes, akár mintás vagy egyszínű, a lényeg, hogy nekünk tetsző méretet válasszunk. Az origami alapja, hogy mindig nagyon pontosan hajtsunk. A néhány lépésből álló modellnél még nem olyan érdekes, ám ha pontatlanok vagyunk, egy közel százlépéses alakzatnál milliméterről milliméterre csúszhat a hajtás.
 • Papírrepülővel is kezdhetjük

  Ha már hajtogattunk papírrepülőt, akkor előnyben vagyunk, hiszen tudjuk, hogyan kezdjünk hozzá. Mindössze néhány alaphajtást kell megtanulnunk, amikor például a papírt hosszában kettéhajtom, azt hívjuk átlós hajtásnak (a papírlapot úgy hajtjuk össze, hogy a négyzet két, átlósan szemben lévő sarka pontosan találkozzon). A másik alaphajtás a felező, amikor a lap szemben lévő oldalait hajtjuk egymásra, tehát megfelezzük a négyzetet.
 • Levegőben hajtunk

  Aki komolyan origamizni szeretne, az a levegőben hajtogat. Kezdetben segítségül hívhatjuk az asztalt is, egy ideig jól jön. Amikor azonban bonyolultabb hajtásokról van szó, az asztalt nem tudjuk meghajtani :), érdemes kézben megtanulni. Ez minden ujjunkat fejleszti, sőt az agyunkat is. Nincsen más, olyan tevékenység, amely egyformán edzi mind a két agyféltekét. A papír folyamatosan forog, hajlik, az origami nagyon jól fejleszti a térlátást.
 • Címkék:

  origami hajtogatás papír alakzat minta
dzseni2000 - 13 éve, 10 hónapja

nagyon ötletes kis hajtogatások!