Keresés Kategóriák Kedvencek

Mézeskalács-házikó: sütés és építés

Készítette: napocska2006
2008. november 22. 15:00:45 - 26612 megtekintés
 • Ha már előkészültünk a tésztával és megsütöttük a lapokat, már csak a mézeskalács-falak felhúzása marad hátra!
 • Amire szükségünk lesz

  mézeskalács tészta
  cukor
 • A házikó elkészítése

  Az előző nap elkészített tésztát vegyük ki a tálból, gyúrjuk össze gyúródeszkán vékonyra. Ha ragad a deszkához, lisztezzük meg a deszkát egy picit. Nem baj, ha a tészta széle nem egyenletes, úgyis formákat fogunk kivágni ebből. Kb. 3-4 mm vastagságúra nyújtsuk a tésztát. Vágjuk ki papírból a ház darabjait, azt helyezzük rá a tésztára és vágjuk ki az elemeket, majd tegyük sütőpapírral bélelt sütőlapra. Ablakot és ajtót is vágjunk a házikónkra. Akár díszítést is rakhatunk a házfalra, ha szeretnénk.
  Dióval, mogyoróval, mandulával díszíthetjük a házat, nyomjuk bele a tésztába jó erősen. A sütőt állítsuk 150-160 fokra, hagyományos sütőnél ez hármas fokozat. Kb. 8-10 percig süssük a tésztát, de vigyázzunk, mert a méz miatt könnyen megéghet.
  Ha megsült a tészta, az még puha, de ez nem baj, hagyjuk kihűlni teljesen. A ház elemeit grillázzsal ragasszuk össze. Ehhez rakjunk egy lábosba cukrot, melegítsük, pirítsuk meg, vigyázzunk, ne égjen le a cukor. Ragasztás során többször kell újramelegíteni a cukrot, ezért először csak világosra pirítsuk a cukrot. Ezzel a masszával ragasszuk össze a házat, vigyázzunk, hogy ne törjenek össze a lapok. Kérjünk segítséget a ház összeállításához.
 • Címkék:

  mézeskalács süt étel karácsony finom
napocska2006 - 10 éve, 1 hónapja

Szia Nocesz!

A grillázshoz szükséges cukor mennyisége több mindentől függ, de kb. 20-25 dkg. elég lehet.
Ha nagyon szeretitek a pirított cukrot, akkor bővebben is megcsorgathatjátok a házikót. Ha marad a cukorból, akkor aprított diót, mogyorót, mandulát lehet belekeverni és olajozott hideg fémtálcán vagy egy sütőlap hátoldalán kell elsimítani. Összetörve fincsi csemege ... Ha a lábasban és a kanalakon marad a pirított cukorból, akkor öntsd fel tejjel, óvatosan forrald, kevergetve melegítsd. Lehűtve másnap reggel isteni tejkaramellás ital lesz belőle!

-nocesz- - 10 éve, 1 hónapja

mennyi cukor kell a pirításhoz?

csabi0717 - 10 éve, 4 hónapja

Nagyon tetszik a videó gratulálok ki fogom anyával próbálni

gibane.racz.maria - 12 éve, 2 hónapja

Ja és elfelejtettem, hogy másnap csináltuk a díszítésüket, illetve nem kell egyszerre megcsinálni azt sem, elég aprólékos, több nap is készíthetitek, de érdemes! Olyan jó hangolódás az ünnepre, meg jó "együttdolgozás", és nem utolsó sorban nagy siker, amikor celofánba csomagolva megkapták az ajándékozottak.

gibane.racz.maria - 12 éve, 2 hónapja

Mi is megcsináltuk karácsony előtt a lányommal, és ezeket adtuk ajándékba, nagyon nagy sikere volt. Mi úgy készítettük, hogy egy nap kisütöttük a ház falait, elég sokat bajlódtuk a falak illesztésével, ragasztásával, fogpiszkálót is alkalmaztunk ez a karamell sokkal jobb! Viszont mi tojáshabbal is díszítettük - a háztetőről a jégcsapok lógtak, a cserepet is azzal rajzoltuk meg, sőt kerítést is sütöttünk, fehérrel díszítettünk hozzá, csodaszépek lettek! Sok sikert a készítésükhöz. Próbálgassátok!