Keresés Kategóriák Kedvencek

Adobe Photoshop: Alulexponált, túl sötét kép javítása

Készítette: SPARKIEONE
2010. március 3. 09:50:27 - 15123 megtekintés
  • Amennyiben egy fénykép túl sötétre sikerült, úgy azt könnyedén korrigálhatjuk Photoshop-ban pillanatok alatt.
  • Amire szükségünk lesz

    Photoshop
  • Alulexponált, túl sötét kép javítása egyszerűen

    Nyissunk meg egy javítandó képet, majd Image-Adjustments-Shadow/Highlights-ra kattintsunk. A csúszkákon változtassuk az értéket a képnek megfelelően.
  • Címkék:

    adobe photoshop fénykép kép képalkotás
k3l3m3n_BAN - 14 éve, 1 hónapja

Azért a Shadows/Highlights egy kicsit okosabb filter, mint egy egyszerű világosítás beszabályzó. Arra megfelelne a Brightness/Contrast is.

Pont a lényeget hagytad ki. Azt, hogy ez egy intelligens szűrő, és kimondottan olyan képekhez lett kitalálva, amelyeken egyaránt megtalálhatók alul- és túlexponált részek. Mondjuk egy kapualjból fényképezel, és a boltív sötét marad, az égbolt viszont kiég fehérre. Ilyenkor jön jól ez a szűrő, mert egyszerre javítja mindkét hibát. A sötét területeket világosabbá, a világos területeket sötétebbé.

Amikor a havas mezőn húzgáltad a Highlights csúszkát, akkor (bármennyire is nem tetszik) szépen előjöttek a kiégett, túlexponált részletek. Tehát azt is illett volna beállítani.

A legprofibb fényképezőgép sem képes azt a fény-dinamikatartományt befogni, amit az emberi szem. Ezért vannak alul- illetve túlexponált képek. És ezért fordulhat elő mindkét jelenség egyszerre egy képen.

Erre való a szűrő.

Nem mellesleg intelligens szűrőként is használható (Smart Filters, Smart Objects), non-destruktív üzemmódban, így az eredeti kép bármikor visszanyerhető, nem mentjük bele a változásokat. Ezt sem ártott volna megemlíteni.

SPARKIEONE - 14 éve, 1 hónapja

Edit menü azaz neked szerkesztés menü visszavonás vagy a alt+ctrl+z billentyükombináció

Monrok888 - 14 éve, 1 hónapja

Nagyon jó dolgokat mutatsz be!Nekem magyar nyelvű van letöltve és így nehéz követni.ha elrontok vmit ,hogy lépek vissza?