Keresés Kategóriák Kedvencek

Hogyan tartsunk leopárdgekkót?

Készítette: Leguan
2008. március 27. 21:12:30 - 32198 megtekintés
 • Hosszú idő óta a leopárdgekkó az egyik legnépszerűbb hüllő a világon, ami egy kedvelt házigekkó-fajta. Az alábbiakban megtudhatjuk, miképp kell tartani a gekkót, hogy jól érezze magát nálunk.
 • Amire szükségünk lesz

  gekkó
  terrárium
 • Alapinformációk

  A leopárdgekkó elsősorban a neve miatt érdekes, amit a felnőttkori pöttyeiről kapott. Szemhéjas (vagy karmos) gekkónak is hívják. Nem tud falra mászni, viszont nagyon jó vadász, ami otthoni körülmények között is jól megfigyelhető. Nagyon jól tenyészthető és viszonylag jól tűri az egyszerűbb körülményeket. Télen a mínuszokban nem nagyon kell ráfűteni, mert akkor telel, nyáron viszont kifejezetten a meleget kedveli. Nagyon hamar megbarátkozik az emberrel, akár odáig is eljuthatunk, hogy kézbe véve simogathatjuk - noha a gekkóknak erre nincs igényük, viszont jól tűrik.
 • A gekkók ivarérettsége

  Jól tartás mellett egy éves korukban lesznek teljesen ivarérettek, innentől lehet tenyészteni is őket. A párzás után kb. 30 nappal rakja le a nőstény a mindig két darab tojását, és kb. 28 naponként megismétli. Egy jó nőstény tíz pár tojást is le tud rakni egy szezon alatt.
 • A gekkók vedlése

  A gekkók vedlenek, kb. hathetente láthatjuk a vedlést. Mivel nem egyben jön le róluk a bőr, hanem felszakadozik, ezért mire az első vedlési fázis befejeződik, addigra a következő el is kezdődik. A gekkók megeszik a levedlett bőrüket, mivel táplálékszegény környezetben nőttek fel eredetileg.
  A legideálisabb tartás az, ha egy terráriumban egy hím és 1-3 nőstény van. A hímek egymással agresszívek, akár meg is ölhetik egymást. A nőstények jól tarthatók együtt.
 • Hogyan különböztessük meg a nemeket egymástól

  Egy ivarérett hím sokkal nagyobb fejjel és háttal rendelkezik, illetve arányaiban hosszabb. A nőstények tömzsibbek a tojáslerakó szezon elején, a végén egészen vékonykák, és sosem tudnak olyan nagyra megnőni, mint a hímek. Ellenben egy 15 éves hím akár negyven centis is lehet.
 • Milyen legyen a gekkók búvóhelye

  Ha jól szeretnénk tartani ezt a gekkófajt, akkor változatos búvóhelyeket biztosítsunk nekik, mert szeretnek elbújni. A gekkó éjszakára elrejtőzik, vadászatkor jön elő és reggel, mikor felkapcsoljuk a lámpát, kijönnek és "napoznak" egy kicsit, majd elbújnak újra. A dekorációnak olyannak kell lennie, hogy a gekkó teljes testtel elférjen alatta, de ne tudjon beszorulni, illetve ha a gekkó aláás, akkor ne tudja maga alá temetni a búvóhely, tehát masszívabb, nagyobb darabokból építsük meg. Lámpa alá helyezzük el, hogy minél hamarabb fel tudjon melegedni a gekkó és otthonosan érezze magát.
 • Címkék:

  leopárdgekkó gekkó állat állatgondozás háziállat terrarium hüllő
markogekko11 - 11 éve, 9 hónapja

Tulajdon képen két megoldás van.
Az első lehetőség az hogy a tojásokat eladod jó pénzért.
Vagy a másik lehetőség az hogy elpusztítjuk a tojásokat

sirkokrisz - 13 éve, 4 hónapja

mennyibe kerül egy terrárium? hol lehet beszerezni ilyen cuki leopárdgekkókat?

Wortex32 - 13 éve, 7 hónapja

Egy ilyen mennyibe kerülhet.
NAGYON fontos lenne

beni414 - 13 éve, 11 hónapja

ÉN EZEN A HÉTEN KAPOM MEG MÁR NAGYON VÁROM

capi576 - 14 éve

jah jó vidi és nekem is sokat segitett yd