Keresés Kategóriák Kedvencek

Hogyan munkáljunk meg faanyagot? 2.rész, gyalulás és csiszolás

Készítette: Barkacsprofi
2008. augusztus 6. 17:55:57 - 19540 megtekintés
 • Ha leendő polcunk felülete érdes vagy szálkás, érdemes gyaluval vagy csiszológéppel finomítani a széleit.
 • Amire szükségünk lesz

  munkapad
  csiszológép
  gyalugép
  munkadarab
 • Gyalulás, csiszolás

  Fogjuk be a megmunkálandó anyagot, és a gyalugéppel munkáljuk meg. A gyalulás lényege az, hogy fixen ráhelyezzük a munkadarabra, bekapcsoljuk a gépet és végighúzzuk a munkadarabon a gyalut. Ellenőrizzük a felületet, hogy elég egyenes-e. Ha nem vagyunk elégedettek a gyalulás minőségével, mert a fa nedvesebb esetleg vagy szálkás, akkor vegyük elő a csiszológépet és csiszoljuk simára a felületet. Jelen esetben nyolcvanas minőségű papírral dolgozunk, ami tökéletes pl. egy lambéria simára csiszolásához. A csiszológépnek az előnye, hogy rácsatlakoztatható egy úgynevezett filter, ami megakadályozza, hogy a por a szervezetünkbe kerüljön. A csiszolás lényege, hogy a gépnek a saját súlyával kell csiszolni, és amikor a gépet visszafelé húzzuk, akkor csiszol erőteljesebben. Ezzel a csiszolással nem csak a felületet, hanem az éleket is le tudjuk törni.
 • Címkék:

  barkács fa szerszám bútor polc csiszol gyalu
Soolt - 10 éve, 10 hónapja

Nagyon jó kis video! Köszönöm a feltöltés, és egy egyszerű ám sokak számára fontos kérdést tennék fel!

Hogyan csíszolhatok teljesen egyenes felületet! (tehát nem simmát, hanem egyeneset, amiben egy tizedmiliméter hullám sincs. Tehát csiszolás után az anyag mindenütt egyforma vastag marad)

Nemrég rendeltem egy csomó A5-ös méretű fát, amire szublimációs technológiával szeretnék képet felvinni! A fák szépek lettek, csak nem egyenesek, van bennük enéhol egy kis gödör vagy hullám (kézzel végigsímítva sem érezhető) és ahol hullám van, oda nem tud átszublimálni a festék és homályos marad ott a kép!

Az lenne a kérdésem, hogy mi tehetnék?! Hogyan csíszoljam újra, esetleg mivel, hogy kivegyeb az anyagfelületből ezeket a kis hullámokat!

Esetleg egy olyan kézi szalagcsíszoló alkalmas, ami videóban van?! Vagy válasszam a vibrációs csísozlót?! vagy mit tehetek?!

A választ előre is köszönöm!

jozkonagy - 13 éve, 5 hónapja

Nagyon jok es vegre vallami ami vallamit er