Keresés Kategóriák Kedvencek

Hogyan rakjuk ki a 4x4-es Rubik kockát? 2. rész - az élek párosítása

Készítette: rubikkocka
2008. április 5. 11:12:51 - 75425 megtekintés
 • A következőkben a 4x4-es Rubik kocka kirakását tanulhatjuk meg. Ha megvannak a középrészen a négyes formák, már csak az éleket kell párosítani a teljes kirakáshoz.
 • Amire szükségünk lesz

  1 db 4x4-es Rubik kocka
  kézügyesség
 • Az élek párosítása

  Válasszunk ki egy élt, jelen esetben ez a bordó-citromsárga lesz. Keressük meg az élek párját és párosítsuk össze a két-két színt. A kocka tetejét forgassuk el az óramutató járásával ellentétesen, a bal szélét forgassuk egyet fel, majd a tetejét forgassuk vissza, és a két jobb szélső sort forgassuk egyel felfelé. El is készült jelen esetben a bordó párunk. Ugyanígy megyünk tovább, keressünk meg újra egy élpárt, most a fehér-narancssárga lesz a kiválasztott, és az előző módszer szerint folytassuk addig, amíg minden él páros nem lesz.
 • Ha nem passzol egy szín

  Ha már szinte az összes él párban van, előfordulhat, hogy egy színt nem tudtunk összepárosítani, mert egy másik él szétbomlana a forgatástól. Ilyen esetben a jobb szélét felfelé tekerjük, majd az alsó három sort magunk felé forgatjuk. Az alsó két sort jobbra tekerjük, a jobb szélét egyet fel, a tetejét balra, jobb szélét egyet le, a szemben lévő részt jobbra. A jobb szélét ismét egyel le, a szemben lévőn jobbra, újra a jobb szélén egyet tekerünk fel és az alsó két részt jobbra forgatjuk. És meg is van az összes két páros élünk. A továbbiakban ugyanúgy kell kirakni, mint egy háromszor hármas kockát.
 • Ha meg kell cserélni két színt egymás mellett

  Előfordulhat, hogy két színt még meg kell cserélni, ám erre sajnos nincs algoritmus. Ha például két egymás mellett színt kell megcserélni két másikkal, akkor a jobbról a második soron tekerünk kettőt, majd a tetején szintén kettőt, majd újra kettőt a jobbról második soron. A két felső sort forgatjuk meg kétszer, újra a jobbról második sor következik kétszer, és látszik, hogy már csak a felülről a második soron kell kettőt tekerni, és kész is a kockánk.
 • Ha meg kell cserélni két színt az éleken

  Ha az éleken kell megcserélni két-két színt, akkor a jobb második sort egyel lehúzom, a tetején tekerünk kettőt, a bal második sort húzzuk le egyel. A szemben lévő oldalon forgatunk kettőt, a bal második sort visszatoljuk, újra a szemben lévő oldalon tekerünk kettőt. A jobb második soron forgatunk kettőt, a tetején kettőt, jobb második soron egyet, majd megint a tetején kettőt. A jobb második soron egyet forgatunk lefelé, tetején újra kettőt, szemben lévő oldalon kettőt, a jobb második soron ismét kettőt forgatunk, végül a szemben lévő oldalon kettőt tekerünk és máris kiraktuk a kockát.
 • Címkék:

  rubik rubik kocka bűvös kocka kirakós társasjáték szórakozás szabadidő logika
TopSpeeder - 11 éve, 4 hónapja

@rider0088Az a második parity lesz, folytasd ahogy kell aztán a végén ki fog jönni

timikevok - 11 éve, 6 hónapja

DE NEKEM MINDIG AZ A PERITIS LÓF*SZ JÖN KI MIT CSINÁLJAK B.....

rider0088 - 11 éve, 8 hónapja

nekem a sárga plussznál kettő közép helyett csak egyet kell felfordítani mit csinálja??

tuticiti - 11 éve, 9 hónapja

Omg Csak egy kicsit kéne visszaolvasni a kommenteket és ti is rájönnétek hogy a 2 élpár cseréjével megoldható a híres 3:17 es eset... Mondjuk annyiba igazatok van hogy ezt nem mondja :S

kurvaanyad70 - 11 éve, 10 hónapja

Sziasztok! Ez a gyerek nem is azt mutatja meg 3.17-nél ami a kockán van! EZ NEM TŰNT FÖL SENKINEK? MI EZ? MIIIIIIIIIIIIIIIIIIII?