Keresés Kategóriák Kedvencek

Hogyan hangoljuk be a gitárt?

Készítette: w3nd1g0
2007. november 11. 20:28:00 - 30845 megtekintés
 • Nem csupán a kezdő gitárosoknak kell tudniuk hangolni. Erre az egészen egyszerű lépésre mindenképpen szükség van, ha nem akarjuk, hogy hangszerünk totálisan hamisan muzsikáljon.
 • Amire szükségünk lesz

  Gitár
 • Keressünk

  A gitárt általában felülről a második húron hangoljuk be, ez az "A" hang. Ezt a bizonyos "A" hangot egészen egyszerűen meg lehet szerezni - nem is gondolná az ember! A legegyszerűbb mód, ha keresünk egy teljesen hétköznapi vonalas telefont, ennek felemeljük a kagylóját, és az abból jövő tárcsa hang lesz az a hang, amit keresünk. Ha bármilyen oknál fogva ilyet nem tudnál előszedni, akkor szinte bármelyik midi programmal egyszerűen elő lehet csalni amit keresel. A legjobb persze, ha van egy hangológéped, de ilyet, főleg a kezdeti gitáros időkben, még nehezebb lesz találni.
 • Lássunk neki a hangolásnak

  Kézben tartva a gitárt, fentről a második húrt kell beállítani pontosan az imént megkeresett "A" hangra. Ha ez már megfelelő, haladhatunk tovább. Ehhez képest hangoljuk az összes többi húrt. A gitár nyakán vannak pöttyök: vagy az elején, vagy felül, típustól függően. Az első ilyen pöttynél kell végigmenni a gitáron. Lefogjuk tehát az első pöttynél lévő, felülről második húrt, aminek az "A" hangja lesz. A következő hangnak lefelé ugyenilyennek kell lennie. Ha a következő hang mondjuk mélyebb, akkor a húrhoz tartozó hangolókulcsot el kell kezdeni felfele tekerni, és újra megpróbálni. Ha a két hang azonos, haladhatunk a következőre. Amit most hangoltunk fel, meg kell fogni ugyanott, és az ezt követőnek már ilyen hangot kell beállítani.
 • Aprócska trükk

  A soron következő húr egy csöppet trükkös. Ezt már nem az ötödik, hanem a negyedik helyen kell lefogni. A módszer hasonló, mint eddig, csak "eggyel" arrébb vagyunk. Ezután visszamehetünk az ötödikre, és behangolhatjuk a következőt. Ha kicsit túlhúztuk, semmi gond, engedjünk rajta.
 • Már csak egy lépés

  Végül pedig a legalsó húr, ami kimaradt az elején: ezt szintén az ötödik helyen kell lefognunk, és már el is végezhetjük a hangolást. Ha befejeztük, haladjunk fentről lefelé az összes húron, és ne feledjük, hogy az egymás mellett lévőknek azonosan kell szólniuk.
 • Címkék:

  gitár wendigo zene rock metal
Eraba - 14 éve, 1 hónapja

szaszagado: én is pont azt a linket akartam beszúrni, segítségnek. ajánlom én is mindenkinek ! nagyon jó w3nd1g0 bemutatott módszere, így ellenőrizgetem le tutira.
2 napja (!) van a kezemben gitár, nagyon sokat segített, "éreztem" h vmi nem stimmel, h hamis.. tekergetni tekergetni azokat a húrokat, jó lesz az s majd szép lassan ráérzel magadtól ne szokjátok meg a hamis hangokat! kezdők nem feladni ! hepe után jön a hupa
apropó. ujjbegyek megkeményedésével kapcsolatban .. w3nd1g0 : mikor lesz már jó ?? xD
+fodrász vagyok, annyira nem vicces.. hajmosásoknál sírni tudnék .. :S
kis tréning aki még ujjgörcsöket is szeretne: http://nevelo.reformatus.sk/gitariskola/gitariskola1.htm

u.i.: imádlak w3nd1g0 a szarkasztikus humorod miatt (is) xx

szaszagado - 14 éve, 4 hónapja

Ha valaki nemtudja az A hangot, annak ajánlom a http://www.guitarforbeginners.com/onlinetuner.html oldalt.

k3l3m3n_BAN - 14 éve, 5 hónapja

csiali1: mindenképpen szükséged van egy biztos hangforrásra, amihez viszonyítani tudsz, hacsak nincs abszolút hallásod. Mondjuk a telefonodon egy nóta, amit tudod, hogy milyen hangnemben szól. Ehhez is be lehet lőni. Manapság nem olyan ördöngösség. Ezenkívül fillérekért kapsz egy hangvillát, ami A hangon szól, úgyhogy van mihez viszonyítani.

Ahogy mondta, a telefonhoz is, habár ha G#, az sem túl nagy baj, lényeg, hogy tudjuk, hogy az milyen hang, mert lehet hozzá viszonyítani. Ha van egy G#-ed, akkor az E húr 4. bundját hangolod arra a hangra. Ahhoz meg az összes többit. Ha C-d van, akkor az A húr 3. bundjához hangolod, és így tovább.

csiali1 - 14 éve, 6 hónapja

én azt szeretném megkérdezni és ha nincs meg a a hang akkor midig a legfölsö hurtol kezdem?

Reaver - 14 éve, 7 hónapja

Jó a videó, csak... a telefonvonal hangja 425 Hz, ami inkább G#, mint A (azaz valahol a kettő közt), az A hang pedig 440 Hz...