Keresés Kategóriák Kedvencek

Hogyan épül fel egy gitár?

Készítette: w3nd1g0
2007. november 15. 20:47:00 - 13803 megtekintés
 • Néha nem árthat, ha tisztában vagyunk a gitár alapvető részeivel. Ha játszani szeretnénk ezen a hangszeren mindenképpen fontos ezek ismerete, de akár az általános műveltségbe is besorolható információmorzsák ezek.
 • Amire szükségünk lesz

  Gitár
 • Főbb alkotó elemek

  Egyrészt ugye van a gitárnak teste (ahonnan szól a gitár), nyaka (ahol lefogjuk a húrokat), és egy feje (ahol hangolhatjuk a gitárt). Ez idáig teljesen egyszerű. Az viszont már nem egészen ismeretes, hogy mik és pontosan hol vannak a nyakon - holott ez az egyik legfontosabb része a gitárnak, mert itt határozhatjuk meg, hogy milyen hangok jöjjenek ki belőle.
 • Különböző kialakítások is lehetnek

  Alapértelmezésben van hat húr, ezek mindegyikének van egy neve. Ha kézben tartjuk a gitárt, akkor a hozzánk legközelebb eső, vagyis a legalsó az E húr, a mély E, vagy E1-es. A második az A húr, ezt pedig követik a D, G,H (vagy az angol kották szerint B egyébként) és végül pedig a fölső J húr.
 • Hol fogjuk le az adott húrt?

  A tájékozódást segítik a nyakon található aprócska jelzések. Ez lehet elöl, vagy a gitár tetején. Kicsit talán szerencsésebb, ha felül van - főleg kezdőknek, mert ebben az esetben remekül láthatjuk, hogy mit fogunk le. Ezek különböző hangközöket jelölnek és segítenek abban, ha le kell fogni valami hangot, akkor ne kelljen számolgatni alulról, hogy akkor ez most bund is. Szintén fontos, hogy a bundok a merőlegesen álló kis fém elemek, ami előtt, ha megfogjuk a hangot, a gitár húr annyival rövidül, mint amennyi a bundig tartó távolság - éppen ezért magasabb lesz a hang. Ha tehát valamilyen könyv azt írja, hogy fogd meg az ötödik hangot, akkor az az első pötty pont ezt fogja jelölni. Ezután pedig kettesével vannak még jelölések, vagyis hétnél, kilencnél, és ahol pedig két pötty van, az pont egy oktáv. Ha tehát mondjuk az E húrt megpengetjük egyszer, majd lefogod a két pöttynél, az is E lesz, csak magasabb.
 • Nem is olyan bonyolult

  Hogyha ezekkel már tisztában vagy, akkor lényegében tudni fogod, merre kell lefogni egy adott nótánál. Tehát, ha az A húron az ötödik hangot kell lefogni, akkor megkeresed a második húrt, és az ötödik hang ugye az első pötty: lefogod, boldog vagy :).
 • Címkék:

  metal rock gitár zene szórakozás kikapcsolódás
Bernus - 13 éve, 7 hónapja

Lefogtad boldog vagy!!! Ez jó szöveg!
Laza a csávó! jó fej!

cukilali55 - 14 éve, 3 hónapja

Csak az hibázik aki dolgozik!Könyörgöm folytassuk ebben az irányban,csakhogy gondol valaki az amatőrökre.

Köszi

bastya1 - 14 éve, 4 hónapja

Kedves Videó készítő!
Érdeklődni szeretnék a gitárod fajtájáról, milyen fajta?

Edy89 - 14 éve, 7 hónapja

kapsz 10pontyoty, ezt tök jól elmagyaráztad... én is olvastam 1 "okos könyvben", de csak pislogtam, mint hal a szatyorban, h mi van ??

Gregm3n - 14 éve, 7 hónapja

Aki régen tanult gitározni(fatherom is) az még így tanulta