Keresés Kategóriák Kedvencek

Gitáriskola: Gitárhúrozás, 1. rész - Húrok cseréje

Készítette: w3nd1g0
2009. június 30. 21:07:38 - 41117 megtekintés
 • Gitáriskola sorozatunkban olyan tippeket szeretnénk megosztani a gitározás szerelmeseivel, amelyek nem csak kezdőknek nyújthatnak segítséget.
 • Miért?

  Kezdjük azzal, hogy miért: miért kell húrokat cserélni. A húrok különfélék, de jelen esetben fémből vannak és éppen ezért korrodálódnak egyrészt a levegő miatt is, másrészt meg ugye játszunk rajta, az ujjunk sem tiszta, száraz. Éppen ezért folyamatosan romlik a húrok minősége. Lehet is érezni, ha a kezünket végighúzzuk rajta, hogy egyre érdesebb a felületük. Ez ugye játszani sem jó, és a hangját is rontja.
  Ha bármilyen előadás közben elszakad egy húrunk, akkor lehet egyet is cserélni, de érdemes húrkészletet egyben cserélni.
 • A leszerelés

  A gitárhúrok leszerelése az egyszerűbb része a dolgoknak. Azért is ezzel kezdjük, mert, ha valaki vesz egy gitárt, azon nagy valószínűséggel már van valamilyen szintű gyári húr - amit egy ideig használunk, aztán utána már nem.
  Ezen a gitáron, egy "furcsa" felfüggesztés van, egy testen átmenő felfüggesztés. A húrokat a gitáron lévő kulcsokkal kell egyre inkább lehangolgatni, letekerni, hallatszik, hogy egyre lazábbak, hogyha elég laza lesz a húr, egy idő után már le lehet kapni két kézzel is, nem muszáj tekergetni. Ha elég laza már a húr, a testen átmenő kis pöcköket kell megrántani - és ezt a kis pöcköt ilyenkor ki lehet venni. A pöcökben a húrt az tartja, hogy a húrnak a végén van egy kis tartó gyűrű. Belül a gitárban ennek a húrnak a vége belemegy egy horonyba és a tartógyűrűn megakad. Ez sokkal jobban megfeszíti, mintha csak oda lenne hurkolva valamivel. Kövessük ezt a metódust, és ugyanígy szedjük le a többi húrt is.
 • Praktikus apróságok

  Ilyenkor érdemes egy pár olyan apróságot megtenni, amit normál állapotban kicsit nehéz. Mivel a húrok alatt és egyáltalán minden helyen porosodik a gitár, ha már szétszedtük, egy sima, száraz ronggyal vagy zsebkendővel akár le is törölgethetjük. Ezek után jön a nagyobb feladat, a húrok visszahelyezése.
  Figyeljünk arra, hogy milyen húrkészletet veszünk! Az akusztikus gitárok hosszabbak és nagyobb testűek, mint például az elektromos gitárok. A műanyag húrokat a klasszikus, avagy spanyol gitárra illik fölszerelni, és azokra a gitárokra nem szabad fém húrt rakni, ugyanis annak teljesen más felfüggesztése van és egyszerűen kiszakítanánk a helyéből.
 • Első húr felszerelése

  A megvásárolt húrkészletben egymás után, megfelelő sorrendben vannak a húrok, úgy, ahogy fel kell őket szerelni. Lehet érezni is, hogy melyik az első, amely a legvastagabb. Mindig ezzel kell kezdeni, ugyanist azt nem szabad elfelejteni, hogy amikor a gitárt lehúrozzuk, akkor a gitár megszabadul egy hatalmas adag nyomástól, és a fa ilyenkor kiegyenesedik. Ha elkezdem húrozni, gyakorlatilag újra összehúzom az egészet, tehát éppen ezért illik a legvastagabbal kezdeni.
  Megfogom a húrt, illetve a kis pöcköt, ami ezt tartja. Bedugom a gitárhúrt a lukba, ráteszem a pöcköt és benyomom a lukba - benyomott állapotban egy kicsit visszahúzom a húrt azért, hogy teljesen ráüljön. Figyeljünk arra, hogy függőlegesen ne húzzuk tovább, mert akkor a pöcök ebben az állapotában még könnyedén kijön a helyéről. Az első, felső legközelebbi hangoló kulcsba fűzzük bele, húzzuk meg, és kezdjük el szépen tekerni - ez meggyorsítható bizonyos kütyükkel, ezeket általában elektromos gitárnál szokták alkalmazni. Arra kell figyelni, ah húrozunk, folyamatosan tekeredik fel, és ezért ügyelni kell, hogy ne össze vissza tekeredjen fel, hanem egyfajta spirálban - pontosan azért, mert máskülönben, akár napokig, hetekig el fog hangolódni a gitár.
 • Hamarosan folytatjuk

  Ügyeljünk arra, hogy ha feltettük az első húrt, ne húzzuk meg túlságosan, mert majd később korrigálunk. Ahogy feltesszük a következő húrokat, egyre feszesebb lesz a gitár nyaka, és később utánaállítunk majd.
 • Címkék:

  gitár gitáriskola zene rock metal húr húrcsere hangolás ingyen
SkrillexForever - 10 éve, 7 hónapja

De furcsa most látni az X-faktorban..

mzsolo - 11 éve, 1 hónapja

ki ez a csöves és amúgy is hülyeséget beszél hogy órákig fog tartani a húrok feltekerése mert lehet venni kurglit, ami 5 mésotperc alatt felteki ember inkább törölgezsd meg a csoves gitárod te igénytelen ...

anonimus16 - 14 éve

sokat segítettél köszi már tudni fogom hogy kell

Bubi101 - 14 éve, 4 hónapja

ehez a fajta gitárhoz ami a videóban szerepel lehetne nylon húrokat felrakni? egyáltalán vannak nylonhúrok tartógyűrűvel?

JGrind - 14 éve, 8 hónapja

Én idáig mindenhol azt olvastam, hogy sose tekerjük fel a teljest húrt, inkább csípjük el 3-4 tekerés után.Ez most akkor, hogy van?