Keresés Kategóriák Kedvencek

Hogyan böjtöljünk? 4. rész - a helyes táplálkozás

Készítette: Napsugar
2008. március 31. 16:11:56 - 5710 megtekintés
 • Az életmód-váltás egyik alappillére a helyes táplálkozás kialakítása. Ez azért nagyon fontos, mert a táplálkozási piramis, ahol azt lehet látni, hogy miből mennyit lehet fogyasztani, gyakorlatilag a feje tetejére állt.
 • A megfordult táplálkozási piramis

  Manapság éheznek az emberek, de nem úgy, mint Afrikában vagy a harmadik világban, ők mennyiségileg éheznek, mi ezzel szemben minőségileg éhezünk, mert nem olyan tápanyagokat veszünk magunkhoz, amire szükségünk volna.
 • A gabonafélék

  A táplálkozás alapját a gabonafélék képezik, ezekből sem mindegy, hogy milyen fajta gabonát veszünk magunkhoz, illetve milyen minőségben. Manapság nagyon elterjedtek a fehér lisztből készült kenyerek és pékáruk, kekszek. Ezek nagyon elsavasítják a szervezetet, és a gabona hántolásával éppen a lényegét veszíti el a gabona. Gyakorlatilag lesegítjük a gabonáról azt a kabátot, aminek egyik zsebében a vitaminok vannak, a másik zsebében az ásványi anyagok, maga a kabát pedig a rost lenne, amire óriási szüksége van a szervezetnek. Teljes kiőrlésű gabonaféléket érdemes fogyasztani, az ebből készült pékárukat, különböző müzliket, pelyheket, barna rizst.
 • A zöldségek

  A következő rész a piramisban a zöldségek, ami szintén az óriási rosttartalom és vitaminok miatt fontos táplálék. Fontos, hogy ezeket ne csak főzelék formájában, hanem nyersen, salátaként is fogyasszuk.
 • A gyümölcsök

  A következő rész a gyümölcsök, melyekből kicsit kevesebbet kell fogyasztatunk, mint zöldségből, főként a magas cukortartalmuk miatt, de szintén fontosak, és fontos, hogy minél színesebben állítsuk elő a zöldség-gyümölcs készletet. Minden szín egy-egy antioxidánst, egy-egy fontos vitamint vagy ásványi anyagot jelez.
 • A húsok, hüvelyesek és a tojás

  A következő szinten a húsok, tojás és a hüvelyes növények találhatók. Ezek sokkal kisebb arányban szükségesek a helyes táplálkozáshoz. Ezért mondhatjuk, hogy a piramis a feje tetején áll, mert manapság az európai ember húsból, állati fehérjéből sokkal többet fogyaszt, mint amennyire szükség van, vagy fel tud dolgozni. Ezek az állati fehérjék a bomlás során rengeteg savat képeznek és a feldolgozatlan fehérje is komolyan megterheli a szervezetet.
 • A tejtermékek

  A tejtermékek is nagyon fontosak, sok ásványi anyagot tartalmaznak, de ezeket sem szabad túlzásba vinni és ezek közül is a savanyított tejtermékek fogyasztása javasolt, mert azok könnyebben emészthetőek, jobban lebomlanak, és a bélflóra számára is kedvezőbbek, pl. a joghurtok, kefírek és a túró.
 • A zsiradékok

  A végén a zsiradékokat találjuk, ami nem mindegy, hogy milyen típusút vegyünk magunkhoz, mindenképpen növényi zsiradékot fogyasszunk, ne állati eredetűt. Fontos, hogy hidegen sajtolt olaj legyen ez a növényi zsiradék, mert hevítéskor az olaj úgy átalakul, hogy a szervezet számára használhatatlanná válik, ráadásul káros is lesz. Ezek okozzák az érelmeszesedést, elhízást.
 • Az édességek

  Ugyanebben a pici kis csúcsban találhatóak az édességek, melyeket szintén kis mennyiségben vegyünk magunkhoz, mert az édességekhez használt fehér cukor szintén az egyik legsavasítóbb táplálék és nincs rá szüksége a szervezetnek. Az édes íz csak az élvezet kedvéért, időnként kell, de inkább a gyümölcsöket és aszalt gyümölcsöket fogyasszuk ha édességre vágyunk.
 • Címkék:

  böjtölés fogyókúra elhízás lefogyás diéta ebéd vacsora
ricsi081 - 13 éve, 11 hónapja

Az én biológia tanárom máshogy mondta: Sokat együnk kenyérfélénkből, utána 50-50% részben gyümölcsé s zdölség, utána tejtermékek, utána hüsfélék, és a végén az olajok, zsírok, édességek.