Keresés Kategóriák Kedvencek

Flash 8 programozási alapismeretek 4. rész: Hogyan csinálhatunk professzionális gombokat?

Készítette: excore
2008. november 12. 18:17:31 - 7133 megtekintés
 • A flash csodákra képes, ugye ezt leginkább akkor vesszük észre, ha egy olyan oldalt látogatunk meg, amit flashben csináltak. A legelső, amit mindig észre vesz mindenki azok a gombok. Láthattunk már nagyon sok csodaszép gombot, de vajon hogyan csinálták az igazi profik?
 • Amire szükségünk lesz

  Flash 8
 • Gombok programozása

  Nyissuk meg a programot és a legelső rétegen kattintsunk kattintsunk a második képkockára, majd nyomjuk meg az F6-os gombot. Kattintsunk pl. a 15. képkockára, ott is nyomjunk F6-ot. A tőle jobbra lévőnél is, majd a 30-asnál egy F5-öt. Ezt a két részt nevezzük el tetszőlegesen.
  Az első képkockára kattintsunk jobb klikkel, válasszuk az actionst, + jel, global functions, timeline control, majd stop. Ezt ismételjük meg a 15. képkockánál. Ezután védjük le és csináljuk egy új réteget, rakjuk felülre.
  Ezen a rétegen csináljunk egy tetszőleges alakzatot. Nyomjuk meg az F8-at kijelölés után. Válasszuk a buttont, nevezzük el. Kattintsunk rá kétszer, majd a fehér kockára kattintsunk, és ismét az F6-ot nyomjuk meg. Jelöljük ki az előtte lévő három kockát és jobb klikkel kattintsunk a clear frames-re. Ezzel megadtuk, hogy mely területen belül érzékelje az egeret a gomb.
  Kattintsunk a gombra jobb klikkel, válasszuk az actionst.
  Írjuk be:
  on(rollOver) {
  if(_root.link<>3) {
  this.gotoAndPlay (”s1”);
  }
  )
  on(releaseOutside, rollOut) {
  if(_root.link<>3) {
  this.gotoAndPlay (”s2”);
  )
  on(release){
  getURL(”aweboldalunkcíme”,blank);

  }

  Ellenőrizzük le, hogy rendben van-e minden.
  Csináljunk újra levédést, majd új réteget. Ezen a réteg bármilyen animációt csinálhatunk. Ügyeljünk arra, hogy a megfelelő szakaszok alatt legyen az, amit mi szeretnénk, hogy végrehajtson a program.
 • Címkék:

  adobe adobe flash flash programozás design gomb kód script actionscript
rolex95 - 12 éve

Sziasztok!
Sgeítségre lenne szükségem. Olyan dolgot akarok megvalósítani hogy egy weblapot akarok flashben. A bökkenő hogy a következő féle képpen szeretném: Nem látszódik az egész weboldal csak a közepe ahol gombok vannak... gombnyomásra pedig a weblap megmozdul és mondjuk a bal széle lesz látható. Valamint minden szélen van egy visszagomb amivel a weblap visszamegy középre az eredeti állapotába

Broker11 - 12 éve, 7 hónapja

if(_root.link3)

nincs link parancs a CS3ban!!
mi a megoldás?

Gordonka - 14 éve

Am ahol a pontos vesszőt nem tudtad betenni, ott katt a fölötte levő varázspálcára (Script Assist) és az berakja neked, utána megint ugyan arra katt és visszajön az alap helyzet, de már van pontos vessződ

nagyon jó és hasznos videó, köszi szépen

CS.CS - 15 éve, 2 hónapja

nekem nem jó akár hogy is csinálom

excore - 15 éve, 5 hónapja

A gombunk felirata alá természetesen létrehozhatunk akár mennyi réteget és mindegyik pont úgy fog lefutni, ahogy kell: 1. kocka az alap helyzet, 2.-14.-ig ha fölé húzzuk az egeret, 15. ha rajta hagytuk az egeret, 16.-30.-ig ha elhúztuk az egeret.