Keresés Kategóriák Kedvencek

Kerékpár karbantartás - 4. rész, Fékrendszer műszaki ellenőrzése

Készítette: Bringavilag
2009. április 6. 11:39:11 - 32704 megtekintés
 • Most megnézzük, hogy egy hosszabb téli álom után, mely területeket érdemes átnézni kerékpárunkon, hogy az kifogástalanul működjön. A biztonságunk érdekében érdemes néhány pillantást vetnünk a fékek állapotára is.
 • Amire szükségünk lesz

  kerékpár
 • A fékek beállítása

  Állítsuk alaphelyzetbe a fékállító csavart. Nézzük meg a fékbetétek kopottságát, amit a kopásjelző csík mutat, ha nagyon kopott a fékbetét, cseréljük ki.
  Nézzük meg, hogy a fékbetét a felnire, ne a gumira vagy a felni alá fogjon. Egy ötös imbuszkulccsal tudjuk beállítani a helyes irányba. Úgy állítsuk be, hogy a fékbetét első része egy picit előbb érjen a felnihez, mint a hátsó, így el tudjuk kerülni a csikorgást. Jól állítottuk be, ha a fék tengelye merőleges a felnire, ekkor lesz a legjobb a fékhatás. A végén ellenőrizzük a fény keménységét, a két fékkar legyen egyforma. Ha nem megfelelő, lazítsuk ki a bowdenfeszítő csavart, húzzuk meg, ellenőrizzük, majd ha jó, akkor szorítsuk meg újra.
  A balansz-beállítást is ellenőrizzük, amit a fékeken alul található állítócsavarral tudunk változtatni, hogy mindkét oldalon egyformán húzzanak a fékkarok.
 • Címkék:

  kerékpár bicikli sport szerszám fék
arnold22219 - 11 éve, 2 hónapja

Köszönöm BRINGAVILÁG ez sokat segített

barackpalinka - 15 éve

Üdv all! Én nem tudom miért, de hiába csavarom a rugófeszítő csavart, hogy a lepkék működjenek megfelelően nem ér semmit :S rossz lehet benne a rugó, vagy mi lehet a probléma? :O