Keresés Kategóriák Kedvencek

Hogyan változtassunk képméretet Photoshopban?

Készítette: ZeroCool.hu
2008. május 27. 08:20:56 - 13904 megtekintés
 • Ezúttal áttekintjük, hogy Photoshopban milyen módszerekkel lehet egy adott kép méretét megváltoztatni.
 • Amire szükségünk lesz

  Photoshop
 • A kép méretének megváltoztatása

  Nyissunk meg egy képet, és ellenőrizzük le, mekkora is pontosan az adott kép mérete, amit az Image menüpont, Image Size pontjánál lehet megtenni, illetve az ALT+CTLR+I billentyűkkel. A felbukkanó ablakon felül láthatjuk, hogy pixelben mekkora a kép, de átállíthatjuk százalékra is az értéket. Ha megváltoztatjuk a szélességet, láthatjuk, hogy a magasság mérete is arányosan változik. Ha lejjebb, a Constrain Proportions melletti kis kockára ráklikkelünk és eltüntetjük a pipát, akkor külön-külön is bármekkora értéket írhatunk be szélességre és hosszúságra. Mindig vigyázzunk, hogy a kép arányainak megfelelően változtassuk meg ezeket az értékeket.
 • Hogyan rakjunk keretet a kép köré?

  Ezt meg lehet úgy is csinálni, hogy a rétegeknél létrehozunk egy új réteget, azt fehérre kifestjük, az eredeti képet pedig lecsökkentjük és máris lett egy fehér keretünk. De a legjobb módszer az, ha az Image, Canvas Size menüpontra ráklikkelünk, ami felhoz egy újabb kis átméretezési ablakot. Itt beállíthatjuk azt a pontot, ahonnan számolja a méretnövekedést a program. Az egyszerűség kedvéért hagyjuk most középen a kis négyzetet. Ha beírunk valami nagyobb értéket, máris látható, hogy megnövekedett a kép nagysága, az eredeti kép méretének növelése nélkül.
  Ha pl. azt szeretnénk, hogy a kép jobb oldalára kerüljön egy 100 pixel széles csík, akkor a szélességet növeljük meg százzal, a kis fehér négyzetet pedig rakjuk át balra. Innentől már csak mentésre van szükség a CTRL+S billentyűkkel.
 • Címkék:

  photoshop photoshop extended adobe rajzprogram képalkotás képmanipuláció
funnyshark - 14 éve, 2 hónapja

Régen én úgy nagyobbíttottam, hogy crop tool-lal kicsit továbbhúztam a képet a kívánt írányba és az alsó réteget kitöltöttem fehérrel, de így soha nem tudtam hogy hány pixellel lesz nagyobb a kép

berc - 15 éve, 10 hónapja

na ez nagy segítség volt, köszi! régen sosem tudtam hogy tegyek oldalra üres részeket, egy csomót szerencsétlenkedtem hogy megnagyobbítsam a képet...