Keresés Kategóriák Kedvencek

Hogyan tanítsuk meg a kutyust, hogy hívásra hozzánk jöjjön?

Készítette: norbird
2008. május 3. 21:36:48 - 85787 megtekintés
 • Legyen szó versenykutyáról vagy házi kedvencről, a behívás tanítása alapvető fontosságú, hiszen igen nagy szükség van arra, hogy hívásra a kutya azonnal hozzánk jöjjön.
 • Amire szükségünk lesz

  kutya
  jutalomfalat
 • Miért fontos a kutya behívása?

  Sportfelhasználásnál, verseny szinten lehetőleg minél gyorsabban, de házi szinten is nagyon fontos, hogy a kutya hívásra visszamenjen a gazdájához. Sokkal nagyobb szabadságot élvez, mert el tudjuk ereszteni sétálni, el tud menni mozogni, játszani. Előfordulhat, hogy életet is menthet, hogy a kutyát vissza tudjuk hívni, pl. nem szalad át az utcán.
 • Mikor kezdjük el tanítani a kutyát a behívásra?

  Különösen fontos kölyökkorban elkezdeni a tanítását, mert megvan a lehetőségünk arra, hogy az egészen fiatal kölyöknek az ösztönös szociális ragaszkodását kihasználjuk, ösztönösen kötődik a gazdájához, nem távolodik el tőle. Minél nagyobb egy kutya, annál nagyobb gazda és a kutya közti távolság, és annál inkább fennáll a veszélye annak, hogy a behívás tanítása nehézségekbe ütközik. Fontos még, hogy a gazdájához odaérkező kutyát soha nem szabad büntetni.
 • Mikor ne hívjuk magunkhoz a kutyát?

  Előfordulhat, hogy a kutyánk séta közben szereti a környék összes kutyáját felhergelni. Ilyenkor óriási hibát követünk el, ha a kutyát magunkhoz rendeljük, majd leszidjuk. A kutya a legutolsó cselekedetével köti össze a büntetést, tehát azzal fogja összekötni, hogy visszament a gazdához és jól kikapott.
 • Hogyan és mivel jutalmazzuk a kutyát?

  A behívás kezdeti tanításakor fontos az, hogy a kutya a gazdája iránti kötődését mélyítsük. Ehhez igénybe tudunk venni különféle motivációs eszközöket. Kölyökkutyánál a jutalomfalat működik jól, mert ilyen korban még rendkívül falánkak. Ehhez apróra vágott virslikarikát érdemes használni, amelynek előnye, hogy finom, puha, erős illatú, és a kutya nem rágja. Érzi az illatát, ez motiválja, és amikor megkapja a jutalomfalatot, egy nyeléssel eltünteti, ami azért fontos, mert nem veszítünk időt. Tehát fontos, hogy a kutya jutalmazása pontos legyen és gyors. Az, hogy egy ilyen jutalomfalatot kap, a kutyában a pozitív cselekvést megerősíti. Ha elkezd rágcsálni, már arra koncentrál, hogy mi van a szájában.
 • A behívás a gyakorlatban

  Abban a pillanatban, hogy a kutya lelkesen megindult felénk, már lehet szóban dicsérni, ezzel erősítve azt, hogy ő jót cselekszik, és ahogy odaért, megkapta a jutalomfalatot és a simogatást. Ahhoz, hogy a behívás ne kényszer legyen a kutyának, fontos, hogy a behívások ne csak akkor történjenek, amikor pl. pórázt akarunk ráadni, hanem olykor behívás után dögönyözzük meg, kapjon jutalomfalatot és hagyjuk dolgára menni a kutyát.
 • Címkék:

  kutya állat tanítás hozzám agility nevel hívás behívás jutalomfalat
GBela - 8 éve, 6 hónapja

Szia norbird !
Van egy 10 hónapos fiú spánielünk. Ízig vérig vadászkutya. Kertes házban élünk. E mellett meg kapja a napi túrát és rendszeresen visszük magunkkal kirándulni is. Bár nagyon jól haladunk a visszahívással de még mindig azt látom hogy az utcán megrészegül a szagoktól nehezen fogad szót. 1 kilométer után nyugszik meg annyira hogy tudjak vele foglalkozni. Emiatt még mindig nem merem elengedni a szabadban. Van e határ ahol és amikor gyakorolhatok vele póráz nélkül ?

norbird - 10 éve, 3 hónapja

Szia!

Én azt nem értem, hogy hogyan lehet 1 hónapos kutyád? Annak még legalább 1-1.5 hónapig az anyja mellett a helye!
A tanítás egyébként 2-3 hónapos kora körül elkezdődhet, de természetesen csak pozitív megerősítéses, finom eszközökkel, hiszen ekkor még nagyon fiatal az állat. Részben a videóból, részben a korábbi hozzászólásaimban megtalálod a válaszokat.

Üdv.,
Norbi

norbird - 10 éve, 3 hónapja

Szia!

Sajnos a kerten belüli "engedelmesség" nem mérvadó, mert ott nincs komolyabb csáberő, ami pl. kint. Az idegen , izgalmas szagok és ingerek erősebben hatnak rá kint, mint a te tekintélyed tisztelete.
Kérlek olvass el korábbi hozzászólásaimat, megtalálod benne a választ.

Üdv.,
Norbi

Gymilkos - 10 éve, 3 hónapja

Szevasz. van nekem egy 1 hónapos nagyon aranyos tacskó kutyusom. Nagy családban élek,(3 gyerek), nagyon szeretjük a kutyákat. hogyan tudom be nevelni ,hogy természetjáráskor szótfogadjon, ne csatangoljon el mellölem, mivel nagyon szeretek erdökben mezökön bolyongani, s igen szeretnék egy "társat"magammellé. És ami a lényeges kérdésem: Mikortól lehet elkezdeni egy kutyus képzését? Nem korai még a tanuláshoz az én kis tacsim?

kocsisbrigitta - 10 éve, 8 hónapja

SZIA VAN EGY MÁSFÉL ÉVES LABRADOR KUTYÁM.HA AZ UDVARBAN MAGAM HOZ HÍVOM SZÓT FOGAD ÉS ODA JÖN.HA ELMEGYÜNK FÉLREESŐ HELYRE MÉG AKKOR IS VISSZAJÖN HÍVÁSRA,DE HA PL A GYEREKEK VÉLETLEN KI ENGEDIK A KAPUN AKKOR VISZONT NEM JÖN VISSZA A HÍVÁSOMRA.NEM IGAZÁN ÉRTEM MIÉRT NEM HALLGAT ILYENKOR RÁM.HOGYAN TUDOM MEGTANÍTANI NEKI HOGY ILYEN HELYZETBEN IS VISSZAJÖJJÖN HOZZÁM?