Keresés Kategóriák Kedvencek

Motoros biztonsági tippek: Kuplung használat

Készítette: Safety-Hungary
2010. január 2. 18:17:34 - 13857 megtekintés
  • Napjainkban igen nagy divattá vált a motorozás. Motoros tippsorozatunkban a motor szerelmeseivel szeretnénk olyan információkat, tippeket megosztani, amik segítségével könnyedén növelhetjük saját és mások biztonságát az utakon.
  • Kuplung használata

    Amikor a holtjátékról beszélünk, fontos, hogy a kormányt szakszerűen állítsuk be, ne feszüljün a bowden. Ha elfordítjuk a kormányt, mindkét irányban kell holtjátékot hagyni. A kuplungon megtalálható kis csavarral tudjuk állítani a feszességet, holtjátékot, fogáspontot.
    Óvatosan használjuk a kuplungot, kanyarodáskor, nem kell mindig behúznunk, inkább elinduláskor és sebességváltáskor szükséges, nem minden manővernél. Vezetéstechnikai pályákon gyakorolhatjuk a helyes kuplunghasználatot.
  • Címkék:

    motor motorkerékpár biztonság jármű
IstvanSzabo - 12 éve, 9 hónapja

A holtjáték azért is fontos, mert a kuplung szerkezet (kosár, fém és műanyag lamellák stb.)hideg illetve üzemmeleg hőmérsékletnél, nem azonos a méretűek! Tehát tágul és zsugorodik! Hideg motornál kell beállítani a holtjátékot (3-5 mm a kuplungkar végénél mérve) így biztosítva van az üzemmeleg motornál is a megfelelő holtjáték, így a kuplung nem fog megcsúszni, károsodni extrém gyorsításkor sem.

mseniko - 14 éve, 5 hónapja

Jo volt ))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))