Keresés Kategóriák Kedvencek

Internetes rádióadás készítése, 2. rész: SHOUTcast szerver beállítása

Készítette: djpety
2008. február 16. 23:45:35 - 22981 megtekintés
 • Most megtanuljuk, miképp telepítsük és konfiguráljuk az internet-rádióhoz szükséges szerver programot.
 • Amire szükségünk lesz

  számítógép
  internet
  Shoutcast szerver program
 • A szerver program telepítése

  A letöltésünkből telepítsük fel a "Shoutcast-dnas" nevű alkalmazást. Fogadjuk el a licensz szerződést, majd válasszuk ki, milyen telepítési módot szeretnénk: lehetőségünk van grafikus felhasználói felületre, illetve parancssoros felületre. Kezdőknek ajánlott a "GUI", azaz grafikus felület.
 • Állítsuk be az engedett felhasználók számát

  Miután a telepítést befejeztük, zárjuk be a felugró readme fájlt. Menjünk át a Shoutcast mappájába, majd keressük meg az "sc_serv" nevű konfigurációs állományt. Alapértelmezettként ezt a jegyzettömbhöz társítja a rendszer, tehát kattintsunk rá. A szövegben állítsuk be a "MaxUser" résznél azt, hogy egyszerre hány felhasználó kapcsolódhat rá az internet-rádiónkra. A mai internetes kapcsolatok általában 1 megabittől 8 megabitig terjednek, ezért 4 felhasználótól maximum 12-ig ajánlott használni. Jelen példánkban 8-at fogunk beállítani. Ha egy lassú internetkapcsolatra nagyon sokan kapcsolódnak egyszerre, akkor elkezd szaggatni a zene, így élvezhetetlennél válik a műsor.
 • Állítsuk be a jelszavunkat

  Ezután keressük meg a "Password", azaz jelszó részt. Ide bármit beírhatunk, a lényeg, hogy jegyezzük meg és ne adjuk ki senkinek, illetve üresen nem hagyhatjuk. Jelen esetben VideoSmart lesz a jelszavunk.
 • Állítsuk be a portot

  A "Portbase"-nél alapértelmezettként 8000-ret adtak meg, aminek a lényege, hogy ne legyen foglalt a port. Ha mégis foglalt, írjunk be valami más számot. Ha mindezzel megvagyunk, mentsük el a fájlt.
 • Próbáljuk ki a szerver programot

  Indítsuk el a szerver programunkat és a felugró ablakban, ha mindent rendben találunk, kivéve a portnál, ahol mindig mást ír, amit beállítottunk, akkor rejtsük el a szervert (menüpont: Hide monitor).
  Ellenőrizzük le, hogy a szerverünk tökéletesen működik-e. Nyissuk meg a böngészőnket és írjuk be példánkban a következőket "localhost:8000", majd üssünk le egy ENTER-t. Be is jött, illetve azt láthatjuk, hogy a szerver nem fut, azaz nem kapcsolódik rá kliens.
  A következő tippben megmutatjuk, hogyan használjuk élesben a rendszert.
 • Címkék:

  winamp internet rádió zene mp3 konfigurálás
DjLacaaa - 12 éve, 5 hónapja

e-mail jaja876@citromail.hu segitsetek pls

DjLacaaa - 12 éve, 5 hónapja

Hello nekem olyan gondom van hogy megcsináltam mindent amit kellett és a jelszavat is átírtam de azt irja mindig hogy invaild password mit tegyek valaki segítsen Köszi

marcikft - 13 éve, 4 hónapja

Szia Jó minden csak a windows 7 re nem találom a passwordot!!!!!!!!!!!

galacus - 13 éve, 7 hónapja

Tisztelsz djpety az a bajom hogy nállam nem müködik a rádi szervere azt írja ki hogy invalid pawwordd nemtalálom a betűtpipus nevét ad meg a letöltési lnjélt lécives

djpety - 13 éve, 9 hónapja

Futtassátok rendszergazdaként a notepad-ot, és tallózátok be a fájlt, úgy már menni fog.