Keresés Kategóriák Kedvencek

Hogyan telepítsünk Windows XP alá új partíciót?

Készítette: Payskin
2008. január 18. 22:16:00 - 55399 megtekintés
 • A Windows XP operációs rendszerünket egy olyan merevlemezre telepítettük, amely 5 gigabájt kapacitású. A telepítés során a Windows partícióját két és fél gigásra állítottuk be, ez lett a C: meghajtó. Valahol még lennie kell két és fél gigabájt üres területnek - de hol?
 • Amire szükségünk lesz

  Windows XP
 • Rejtőzködő lehetőségek

  Hiába keresünk ehhez bármilyen műveletet a Sajátgép ablak környékén vagy menüiben, semmi utalást nem találunk. Ezt a lehetőséget kicsit eldugták a Microsoft szakemberei: kattintsunk a Sajátgép ikonjára jobb egérgombbal, és válasszuk ki a Kezelés menüpontot. Az ekkor megjelenő Számítógép-kezelés ablakban a Tárolás részben található a Lemezkezelés funkció, amely lehetővé teszi, hogy kicsit részletesebben foglalkozzunk a merevlemezekkel, illetve partícióikkal.
 • Mit hol találunk

  A felső részben találjuk a merevlemezek, illetve optikai egységek főbb adatait, alul pedig ugyanezt látjuk grafikusan ábrázolva. Jelenlegi példánkon a "Lemez 0" az egyetlen merevlemez gépünkben, ennek a felét, két és fél gigabájtot foglal el a C: partíció, amelyen a Windows található, és valóban, itt van a másik két és féle gigabájt, amely üres terület. Ezen szeretnénk most létrehozni egy új partíciót: kattintsunk rá a jobb egérgombbal és válasszuk az Új partíció menüpontot.
 • Partíció varázsló

  Elsődleges partíciót általában operációs rendszerek részére szoktunk létrehozni, ugyanis ez az a típusú partíció, amelyről az oprendszer el tud indulni a számítógép bekapcsolásakor. Nekünk most inkább kiterjesztett partícióra lesz szükségünk, amely inkább az általánosabb adatok tárolására alkalmas. A következő lépésben a varázsló megkérdezi, hogy mekkora területet szeretnénk felhasználni - felkínálja a teljes, rendelkezésre álló két és fél gigabájtot. Az első fázis befejeződött, létrejön a két és fél gigabájtos kiterjesztett partíció. Ez azonban még nem kapott betűjelet, tehát még nem tudjuk használni sem.
 • Logikai meghajtó

  Még létre kell hoznunk úgynevezett logikai meghajtót (szintén rákattintva a jobb egérgombbal jön elő a menüpont). Szintén felajánlja a teljes szabad területet, amit fogadjunk most el (ha akarjuk, itt mondjuk két részre osztva akár két külön betűjellel ellátott lemezterületet is létrehozhatunk). A következő oldalon választhatjuk ki, hogy milyen betűjellel szeretnénk ezt a lemezt látni. A formázási beállításon ne változtassunk semmit, de kattintsuk be a Gyorsformázás opciót. A Befejezés gombra kattintva elindul a formázás, ami után hamarosan már használhatjuk is az új meghajtónkat.
 • Címkék:

  windows windows xp számítástechnika operációs rendszer telepítés partíció merevlemez winchester hdd
bookvoroslaci - 12 éve, 4 hónapja

leformáztam a pendriveom és hagytam helyet de nem adja ki a szabad helyt mi az oka?
emailben a vlacko0930@citromail.hura a választ kérem

bookvoroslaci - 12 éve, 4 hónapja

leformáztam a pendriveom és hagytam helyet de nem adja ki a szabad helyt mi az oka?
emailben a vlacko0930@citromail.hura a választ kérem

xkoti - 13 éve, 1 hónapja

Szia ez egy nagyon jó videó thx

Payskin - 13 éve, 5 hónapja

Szia! Nem lehet megoldani az XP beépített eszközeivel. Nézz szét a PC World Segélyvonal fórum Lemezkezelés témakörében:

http://www.pcworld.hu/forum/index.php?showforum=84

barkatila - 13 éve, 5 hónapja

Abban szeretnék segítséget kérni, hogyan lehet megoldani Win XP-n, a 20 GB-s C meghajtó kiterjesztését pl.. 30 GB-ra, s ugyanakkor a D meghajtót, ami 180 GB, két partícióra felosztani anélkül, hogy elvesznének az adatok. C- a rendszer, a D-n adatok vannak. Meg lehet-e oldani az XP saját lemezkezelésével, s ha igen akkor hogyan? illetve ha nem, akkor milyen program lenne alkalmas erre, amihez esetleg leírást is lehet találni? Tudnál segíteni?