Keresés Kategóriák Kedvencek

Hogyan telepítsünk Windows XP-t? 1. rész - XP beállítások

Készítette: alfonz
2008. július 20. 12:03:05 - 73632 megtekintés
 • Három részes tippünk első felvonásában bemutatjuk, milyen előkészületeket célszerű elvégezni új rendszer feltelepítése előtt a számítógépen.
 • Amire szükségünk lesz

  Windows XP
 • Előkészületek

  Csak saját felelőségre javasoljuk, aki még nem telepített Windows XP-t az először próbáljon ki egy virtuális operációs rendszere való telepítését. A Microsoft ingyenes Virtual PC 2007-et, vagy a magyarul tudó és ingyenes másik programra, a VirtualBox-ot. Ez a tipp nem tér ki a bios többi beállítására mert azt bízzuk inkább szakembere, és ez vonatkozik az újonnan vett alaplapokra is. Ez a tipp azoknak készült akiknek már fent van egy operációs rendszer, vagyis a biosban a többi beállitást már nem kell elvégezni, és egy új XP-t akarnak telepíteni.
  A Windows XP Home vagy Professional változatot is egyaránt feltelepíthetjük a következő tippek segítségével.
  Jelen esetben a Phoenix Bios XP beállításait mutatjuk be. A géphez csak egy merevlemez legyen csatlakoztatva, és egy partíció legyen, hogy a telepítésnél ne érjen meglepetés. A többi partíciót rejtsük el.
  A kábelek eltávolításához és csatlakoztatásához áramtalanítsuk a gépet, és óvatosan húzzuk le vagy helyezzük vissza a kábeleket a merevlemezbe. Ahol a gépbe nyúlunk, figyeljünk, hogy ne legyen semmi, a kezünkön se legyen semmi és figyeljünk arra, hogy a kábeleket ugyanoda rakjuk vissza a telepítés befejezése után.
  Az XP-t érdemes a C partícióra telepíteni, mert egyes játékprogramok csak a C meghajtóról hajlandóak indulni. Keressük elő a számítógéphez kapott hardver telepítő CD-ket ahhoz, hogy tudjuk, milyen eszköz meghajtó programokra van szükség. Keressük meg a telepített eszközök listájában ezeket. Legrosszabb esetben a számítógépbe kell belenéznünk és a feliratokról meg tudjuk állapítani az eszközök pontos típusát. Nem árt a DVD írók vezérlő szoftvereit frissíteni, mely DVD író esetében az írható lemezeknek az ismert lemezformátumok paraméterei alapján való megírásának a módját is ez a chip tárolja. Ha a behelyezett lemeznek nincs paramétere, akkor előfordulhat, hogy egy hét után eltűnnek róla az adatok.
  Húzzuk ki a hálózati kábelt a számítógép hálózati kártyájából, amire azért van szükség, hogy telepítés után a frissen telepített, védelem nélküli rendszerünket ne érje támadás az interneten keresztül.
 • Rejtsük el a használaton kívüli partíciókat

  Ha már telepítve van a Windows, érdemes a partíciónknak nevet adni, hogy telepítés során véletlenül se keverjük össze, ha több partíció van a gépünkön. Nyissuk meg a Saját gépet, kattintsunk rá jobb gombbal és írjunk be tetszőleges nevet. Ezután Partition Magic-kel rejtsük el a C-n kívüli összes partíciót, kivéve ha a telepítővel törölni akarjuk a partíciókat.
  Ha másféleképpen szeretnénk ezt megtenni, akkor töltsük le a http://cdburnerxp.se/ oldalról a CD író programot, majd telepítsük. A további programoknál is töltsük le a kiegészítőket. Letöltés után telepítsük a programot és a hozzávalókat.
  Az alábbi oldalt is látogassuk meg: http://partitionlogic.org.uk/ A letöltéseknél válasszuk a CD-Rom versiont. Mentsük el, majd keressük meg az iso fájlt, kattintsunk rá, ami elindítja a CD író programunkat. Kezdjük meg a CD írást.
  Indítsuk újra a gépet, hagyjuk benne a boot CD-t. Azt a partíciót, amit el szeretnénk rejteni, válasszuk ki, majd indítsuk újra a gépet, de vegyünk ki a boot CD-t.
 • Címkék:

  windows windows xp telepítés rendszer rendszerindítás számítástechnika számítógép operációs rendszer operating system
adam887 - 8 éve, 3 hónapja

Valószínűleg nem kompatibilis az alaplap az XP-vel Ha kb 2009-es vagy az előtti akkor biztos hogy támogatja, de ha újabb (Pl Aspire E1-572G ) az már nem támogatja. Érdemes szétnézni az alaplap gyártó honlapján.

alfonz - 11 éve, 9 hónapja

-Igen, virtuális xp. De ugyan így kell bármelyik gépre telepíteni.
-Volt vázlat is, és leírtam amit feltétlenül el akartam mondani. Ha bakiztam akkor újravettem akkor már tudtam mit akarok mondani, így már megvolt a mondat vége. Így utólag ezt a partíciós elrejtő részt már nem raktam volna bele, de újdonságnak nem rossz.

Themer - 11 éve, 9 hónapja

Nem vagyok biztos benne,de lehet,hogy virtualizáltál!
Eléggé úgy tűnik!

hrgta - 12 éve

//////////////////////////////////////

alfonz - 12 éve, 8 hónapja

Mind a 2 hang én vagyok A VideoSmart kérése volt hogy legyenek kisebbek a videók mert eredetileg hosszabbak voltak, és mivel kivágtam a szüneteket kicsit felgyorsítottam itt ott, és még egy két helyre beraktam egy két hozzá fűzést (de itt már unott a hangom mert, meguntam) Így a videó minősége is jobb mert minél hosszabb annál rosszabb lenne. Ez volt a 2. videóm ilyen lett, most már nem csinálnék ilyen hosszú videót.