Keresés Kategóriák Kedvencek

punata profilja

punata Regisztráció: 2007. október 29.
Megtekintett videók: 665 db
Saját tippek: 6 db
dragan - 12 éve, 10 hónapja

A csodák palotája videónkál kérdezted, mi a magyarázata Münchausen emelőjének:

A felfüggesztett hinta 3 FÜGGŐ csigából álló rendszerre van felerősítve (ha megfigyeled), mely a mennyezeten elhelyezett rögzítési pont és egy álló csiga közötti kötépályán függ. A stabil rögzítési pont rögzíti a kötelet.
A hármas FÜGGŐCSIGA rendszer feladata, hogy lecsökkentse a hinta és saját tömegünk felemeléséhez szükséges erőt. A FÜGGŐCSIGA egy sajátos fizikai tuladonsággal rendelkezik: egykarú emelőként viselkedik melynél az erőkar kétszer olyan hosszú, mint a teherkar. (A függő csiga esetében a teherkar a csiga sugara (r), az erőkar a csiga átmérője (d), 2xr=d, )
Az emelőre vonatkozó törvény szerint a terhet akkor tudjuk felemelni ha teher fefüggesztési pontjának a forgástengelytől mért távolsága (l) és a teher súlyának (S) szorzatánál nagyobb az emelő erő (F) és a forgástengyeltől mért távolságának (I') szorzata ( Sxl < Fxl' ). A függőcsiga esetén az erőkar kétszer olyan hosszú mint a teherkar, más szóval egy függőcsigára helyezett 100 kg-os súly felemeléséhez 50 kg húzóerőt kell kifejtenünk.
Ha ügyesen szerkesztjük a szerkezetet, több függő csigát illesztünk be, úgy minden egyes csigával meg tudjuk felezni az emeléshez szükséges erőt. Az első csigánál 1/2, a másodiknál 1/4, a harmadiknál már 1/8-adnyi erő elegendő a teher megemeléséhez. Más szóval egy 100 kg-os súly felemeléséhez elegendő 12,5 kg húzóerőt kifejteni.
A korábban a magyarázat elején szereplő álló csiga ahhoz kell, hogy a kötelet rajta átvetve lefelé húzva felfelé haldjunk. Az álló csiga két karú emelőként viselkedik, arra képes, hogy az erőkifejtés irányát megváltoztassa, tehát a rajta átvetett kötél lefelé húzásával a csiga másik oldalán egy ellentétes irányú, felfelé húzó erő ébred.

Hát úgy dióhéjban ennyi. :-)

punata - 14 éve, 9 hónapja

Vannak dolgok az életben, amire neked kell rájönnöd egyedül, mindenféle segítség nélkül

xxxx_jedles - 14 éve, 9 hónapja

Olyat véletlenül nem csinálsz hogy "Hogyan kell felhúzni a zoknit" vagy "Hogyan kell szellőztetni"

Zserigta - 14 éve, 9 hónapja

NO COMMENT. XD
Tartalmas, elgondolkodtató, és meglepően jól oktató videók.

blokad - 15 éve, 1 hónapja

LoL

punata - 15 éve, 4 hónapja

Fudejóóóó