Keresés Kategóriák Kedvencek

Hogyan rakjuk ki a Megaminx logikai játékot? 1. rész, felső sorok

Készítette: rubikkocka
2008. október 17. 23:07:35 - 21651 megtekintés
 • A magyar találmány (amely Supernova néven is futott) egy dodekaéder, azaz egy tizenkét oldalú test. A rendezés elve szinte az elejétől a végéig ugyanaz lesz, mint az eredeti 3x3-as kockáé.
 • Amire szükségünk lesz

  Megaminx játék
 • A játék kirakása

  A kirakási módszer különbsége a Rubik-kockához képest az, hogy itt nem 6, hanem 12 oldalt kell rendezni, de a rendezés elve ugyanaz.
  Kezdjük a fehér színnel. Ki kell rakni a keresztet, ahogy a Rubik-kockán. Meg kell keresni azokat az elemeket, amelyek a szélre valók. Amint megvan a plusz, illetve itt csillag jel, a sarkokat kell rendezgetni. Keressük meg a fehér elemeket, forgassuk a helyükre.
  Ha ez megvan, az él-elemeket kell berakni, szintén ugyanolyan módszerrel, mint a Rubik-kockánál. Az összes él-elemet rakjuk ki a szokásos technikával.
  Ha ez megvan, a különbség annyi, hogy itt maradt egy középső réteg. Először az alsó elemeket kell a helyükre tekerni. Minden oldalra úgynevezett kis háromszögeket kell összerakni. Az utolsónál a rendezés elve ugyanez, de vigyázzunk, ne rontsuk el az eddig kialakított háromszögeket.
  Végig kövessük a 3x3-as Rubik kocka rendezési elvét a játék teljes kirakásához.
 • Címkék:

  rubik bűvös logika ügyesség kirakós társasjáték szórakozás szabadidő
alisango - 8 éve, 3 hónapja

Kedves "roland3r"!

A képen látható "kocka" valójában granatoéder. Super Skewb Cube. A kirakásától nem kell félned. Valójában a 3x3-as rubik kirakási módszerével teljesen azonos módon kirakható.

A 4-es csúcsok a lapközepeknek, a téglalapok az élkockáknak, a 3-as csúcsok pedig a sarkoknak felelnek meg (csak tükrözött élekkel). Mivel a 12 oldalon csak 6 szín jelenik meg, így mindegyik hármas csúcsnak van egy tükörképe, továbbá a négyes csúcsok négy színt tartalmaznak és forognak is, így a forgatása nagyobb figyelmet igényel. Ráadásul az azonos színű közepek („élkockák” felcserélődhetnek, és helyben meg is fordulhatnak, így az a helyzet állhat elő, hogy a végén egy négyélű csúcs 180°-al elfordult állásba kerülhet. (Ha 12 színű volna a gránát, a kirakása teljesen megegyezne a 3x3-as kockáéval.)

A négy élű csúcs forgatása
A tengely négy élű csúcsa 180°-al el van fordulva. A gránátot a forgatandó csúcsával felfelé tartjuk. majd az alábbi forgatási sorral helyre forgatjuk.
CSÚCSFORGATÁS – Jf Tb Jl Tb Jf Tb Jl Tb Jf Tb Jl Tb Jf Tb Jl Tb Jf Tb Jl Tb

Sok sikert! Ha egyáltalán szükséged van még az infóra. (És látogatod még ezt az oldalt.)

roloand3r - 10 éve, 5 hónapja

sziasztok kellene egy kis segítség
vettem egy sráctól egy pár fajta kockát, egy gyűjteményt, sorra rájöttem mindre, de van egy amihez hozzá sem mertem nyúlni, mert nem vagyok benne biztos hogy tudnám rendezni, tehát a linkben megtalálható 10 oldalú 5 színű játékról lenen szó

a gyűjteményem:
2x2x2
2x2x4
3x3x2
3x3x3 (eredeti,egy "fél profi" és két verseny, valamint egy Void Cube, azaz lyukas kocka)
3x3x5
3x3x7
4x4x4
5x5x5 (rubik studiós és verseny)
7x7x7
11x11x11
piraminx
és az a linkben található
http://www.ebay.com/itm/Lanlan-4x4-Dodecahedron-Super-Skewb-Puzzle-Magic-Cube-White-/251099921990

alisango - 11 éve, 5 hónapja

Sziasztok!

Nem tudom, hogy a levél hol landol.
Azt szeretném kérdezni, hogy a van e videó az oktaéderek (Super Diamod Skewb) kirakásáról (a csúcsra és a lapraforgatósról egyaránt, illetve az ikozaéderről (Dogic)

De ami ennél is jobban érdekel, az az, hogy hol szerezhetők be különleges kockatípusok magyarországon. Gondolok itt a ferde metszésű "Master Skewb" kockára, valamint a kedvenceimre, a "gránát"-okra, azaz a hívatalos nevükön granatoéderekre, rombdodekaéderekre (Rhombic Dodecahedron), melyeknek van 3, 4, 6 és 9 tengelyes (azaz 6, 8, 12 és 18 féltengelyes) változata is.
Van-e ezeknek kirakási videójuk?

Beszerzésre érdekelne:
Master Skewb Kite - http://twistypuzzles.com/cgi-bin/puzzle.cgi?pkey=1897
Rhombic18 Puzzle - www.shapeways.com/model/294702/rhombic18-puzzle-set-b.html
Megaminx sphere - http://twistypuzzles.com/cgi-bin/puzzle.cgi?pkey=1534
Dogic - http://twistypuzzles.com/cgi-bin/puzzle.cgi?pkey=2405

Ha valaki segíteni tud, írjon a versandor@digikabel.hu címre

Köszi: Alisango

Kockaska - 13 éve

Sziasztok! A videóba szereplö tárgy tipusa érdekelne egy link jól esne szeretnék én is ilyet beszerezni! Amugy jó videó! Válaszokat köszi elöre is! A videóba 12 oldalú megaminx van úgye ?

rubikkocka - 14 éve, 2 hónapja

Ez elég sokáig tartana. De pont ugyanúgy kell, mint az 5x5x5-ös kockát (csak 12 oldalon.)
Próbáld meg ötvözni a megaminx tudásodat az 5x5x5 kirakási technikával és akkor menni fog!
Kirakás menete:
Közepek kirakása
élek párosítása (a közepek megőrzésével)
kirakás, mint sima megaminx