Keresés Kategóriák Kedvencek

Programozás Pascalban: tömbök használata

Készítette: FlamingClaw
2009. július 18. 08:41:41 - 5188 megtekintés
 • Az alábbiakban a Pascal programnyelv rejtelmeibe nyújtunk betekintést, méghozzá a tömbök használatát mutatjuk be.
 • Amire szükségünk lesz

  Pascal
 • Amire szükségünk lesz

  A tömböket azonos típusú változók tárolására használjuk. A deklarációs részben deklarálunk egy tömböt, majd az alsó és felső indexnek megadjuk 1-32-ig, ha pl. az abc-t szeretnénk használni, típusként a karaktert. Az indexváltozó segítségével férünk hozzá a változó tartalmához. Írjunk egy olyan programot, ami kicseréli a tömb alsó és felső indexét.
  A tömbben a min legyen 1, a max 3, tehát ebben a tömbben az alsó elem 1, és 1-3-ig három elemet tud tartalmazni a tömb. A változók eléréséhez egy indexváltozóra is szükség van, ami eltárolja a cseréhez szükséges egyik elemet.

  A program végrehajtó részében töltsük fel a tömb elemeit, majd a kiíratáshoz a for ciklust használjuk, amit léptető ciklusnak is hívunk, mivel tudjuk előre a lépések számát, jelen esetben az alsó határtól menjen a felső határig.
  Ha az alsó és a felső elemét meg szeretnénk cserélni a tömbben, akkor a temp legyen egyenlő a tömb első elemével, az első elem a harmadik elemmel, illetve a harmadik elem legyen egyenlő a temp változóban lévő értékkel.
 • Címkék:

  számítástechnika programozás pascal
codvid - 11 éve, 3 hónapja

Szia nekem free pascalom van mindent úgyan úgy meg csináltam és baj van a Byte vel meg nem müködik

tomi6230i - 12 éve, 4 hónapja

Igen, sikított, de azt hittem, hogy rosszul csinálom. Köszönöm a választ!

FlamingClaw - 12 éve, 4 hónapja

Nos, igen, ha egy 1000 elemű tömbnek akarsz kezdetben (deklaráláskor) értéket adni, akkor mind az 1000-nek meg kell adnod az értékét. Viszont, a főprogramban (begin...end.) nincs ilyen megkötés. De, ha teszel egy próbát, meg láthatod magad is, hisz a fordító sikítani fog, hogy valami nincs rendben.

tomi6230i - 12 éve, 4 hónapja

Pascalban a deklarációnál egy egydimenziós tömbnek így adhatunk értéket, ha az összes elemének akarunk:

Var t:array[1..3]of byte = (1,2,3);

De ha van egy 1000 elemű tömböm és csak az első elemének akarom előre megadni az értékét arra van lehetőség? Vagy csak a BEGIN után?
Illetve ugyanez a kérdésem lenne többdimenziós tömböknél is.