Keresés Kategóriák Kedvencek

Programozás Pascalban: Első programom

Készítette: FlamingClaw
2009. június 26. 10:51:47 - 10424 megtekintés
  • Az alábbi tippben a Pascal programnyelvvel ismerkedhetünk meg, most egy sablonfájlt készítünk, amit a későbbiekben alapként használhatunk.
  • Címkék:

    számítástechnika pascal programozás
FlamingClaw - 12 éve, 2 hónapja
saw97 - 12 éve, 2 hónapja

Error 200: Division by Zero. mit csináljak?

FlamingClaw - 12 éve, 8 hónapja

Szia. Hogy kinek melyik nyelv a legjobb ez is inkább feladatspecifikus kérdés mintsem személyi. Ha meg akarod tanulni mindkét nyelvet, akkor rajta. Rajtad áll, hogy melyikkel fogod elkezdeni. Én maradtam a pascalnál aminek több oka is van. Egyrészt hozzám ez áll közel, ez volt az nyelv amivel elkezdtem, és ez volt az amiben egy üres lappal kezdhetjük el programjainkat. Tehát nincsenek "majd a 20. fejezetben kitérünk rá..", minden amit leírsz azt tudatosan teszed. Szintaktikailag és szerkezetileg is a pascal viszi nálam a pálmát. A pascal nyelvet tanítási céllal készítették el, tehát sok olyan rész van, ami kicsit egyszerűbb mint más nyelvekben. Blokk szerkezetet szavak jelzik (Begin...End. Nem beszélve arról, hogy az OOP-t is támogatja, illetve TP után át lehet térni, vagy menet közben lehet Delpit is nyúzni, hiszen a Delphi bázisnyelve az Object Pascal, ami a standard Pascal nagyban kiterjesztett, és tovább fejlesztett nyelvi változata. Így én ha van időm, akkor a Free Pascal, Turbo Pascal, Borland Pascal, Lazarus, Delphi környezetekben szívesen dolgozom (kis utánajárással). Szóval nekem a Pascal. Van aki a C-re és annak tovább fejlesztett változataira esküszik. Minden nyelvnek megvan a jellegzetessége, a gyengéje, az erőssége. Algoritmusok programnyelvre leírásához tökéletes a pascal, de a TP már messze elmarad a mai nyelvek által nyújtott kívánalmaktól. Ezért van az, hogy veszem a Lazarust, vagy a Delphit. Ha könyvek érdekelnek én a COMPUTERBOOKS.HU-n szoktam vásárolni, szerintem ez a legrégebbi, és legmegbízhatóbb online könyváruház, én innen vásárolok. Két munkanap és leviszik házhoz a könyvet.

Eternallife - 12 éve, 9 hónapja

Nagyon jó videó sokat segít, és nézem a többit is, érdekelne hogy melyik programozási nyelv híresebb ez vagy a c++? Mind kettőt meg szeretném tanulni csak az a kérdés melyiket érdemes előbb, aztán ha ezek megvannak jöhet a php,htmal stb... Esetleg ha jó könyveket tudsz ajánlani azt is szívesen fogadom.
Előre is köszi

FlamingClaw - 13 éve, 2 hónapja

Szia. Természetesen, és is egy olyan sorrendben kezdtem el a videóimat pascalban, ahogy azt én tanultam.
Illetve, vannak olyan részek, amelyek külön utánajárással lettek kiegészítve. Amelyek olyan könyvek alapján adnak választ programozási kérdésekben, amit nem, vagy csak igen lerövidítve hallunk manapság. A könyveim nagy része, a '80-as években lett írva, tehát a lapjai némelyiknek már megsárgult, viszont a lényeget azokban a könyvekben írták le, úgy , hogy azt az is megértse, aki most kezdi, vagy éppen haladó szinten nyomja. Illetve, 2006-óta programozom pascalban, és rengeteg alkalmazást készítettem, javarészt, olyanokat, amelyek valamilyen probléma megoldására keresik a választ. A nyelv szintaktikája, bizonyos szinten egyszerű, bizonyos szinten viszont magyarázatra szorul. Turbo Pascallal kezdtem, én is mint sokan mások, manapság a Lazarus-ban nyomom. Ingyenes, és jó. A videóim célja az, hogy segítsek olyanoknak akiket épp úgy pörget a pascal nyelv, mint engem.