Keresés Kategóriák Kedvencek

Hogyan készítsünk kocsonyát?

Készítette: VideoSmart.hu
2007. szeptember 24. 05:00:00 - 90827 megtekintés
 • Már a hűtőszekrény előtti időkben ehettünk kocsonyát, Magyarországon tipikus karácsonyi eledel. Korábban az olcsó étkezési lehetőségek között tartották számon, és kicsit veszített csáberejéből - pedig igazán finom fogás!
 • Amire szükségünk lesz

  8 db köröm
  1 db csülök
  1 db füstölt csülök
  2 kg lapocka
  1 kg bőrke
  4 fej foghagyma
  2 fej vöröshagyma
  2 csomag zselatin
  1 csomag bors egészben
  1 csomag babérlevél
  só ízlés szerint
  1 db kés
  1 db fazék
  1 db szűrő
 • Pucolás, tisztítás

  A nagybevásárlás után nekiláthatunk a nyersanyagok megtisztításának. Figyelmesen mossuk le a csülköt, a lapockát, a bőröket és a körmöket. Ügyeljünk arra, hogy a körmök mindenképpen át legyenek vágva, úgy főzés közben sokkal jobban érvényesülnek az ízek.
 • Ízesítés előkészítése

  Egy késsel tisztítsuk meg a vöröshagymákat, majd nekiláthatunk a fokhagymáknak is. Ne aggódjunk attól, hogy túl sok lesz ez utóbbiból, hiszen főzés közben nagyon sok erőt veszít majd magából - ízfokozónak viszont elengedhetetlen. Készítsünk ki 4-5 babérlevelet, és körülbelül 5 dekagramm egész borsot is.
 • Az első főzés

  Első körben a bőrős részekre öntsünk annyi vizet, hogy az kényelmesen ellepje az egészet. Ne felejtsük, hogy a színhúst még nem szabad beletenni! Tegyük fel nagy lángra a fazekat - körülbelül egy órán keresztül kell főznünk, egészen addig, amíg a lé teteje el nem kezd habosodni.
 • Adjunk hozzá minden mást

  A víz felszínén keletkezett habos réteget kanállal emeljük le. Ha ezt elmulasztjuk, zavaros lesz a kész kocsonya. Ha megvagyunk, adagoljuk a maradék finomságokat: a színhúst, a hagymákat, a fokhagymát, a babérleveleket, a borsot (kb. a csomag egy harmadát), 3-4 babérlevelet és jó két kanál sót. Főzés közben néha belekóstolhatunk, vajon ízlésünknek megfelelően sós-e. Két és fél, három óra múlva nézzük meg, hogy kellően megpuhult-e már a hús.
 • Szűrjük le a majdnem kész kocsonyát

  Ha úgy érezzük, jó a hús, elzárhatjuk a gázt. Merjük ki külön tálakba a sűrűjét, majd a levet szűrjük le, hogy tisztább lehessen a kocsonya. Vegyünk elő egy kisebb főzőedényt, és merjünk rá a két csomag zselatinra egy kevés levet. Kis lángon forraljuk csomómentesre. Ha kész, kevergetés közben adjuk hozzá a már leszűrt léhez.
 • Adagolás és hűtés

  Ha mindennel megvagyunk, már csak az adagolás és a hűtés van hátra. Kis tálakba rakjuk szét a húsokat, lehetőleg úgy, hogy mindenből jusson egy kevés mindegyikbe. Merjük rájuk az eddigre már kellően lehűlt levet. Télen tegyük ki a teraszra vagy ablakba, meglátjuk, hamar lehűl és megszilárdul a kocsonya. Ha nyáron készítettük, tegyük a hűtőbe és hidegen táljuk.
 • Címkék:

  kocsonya csülök vöröshagyma foghagyma bors zselatin fazék szűrő köröm
Leandros - 11 éve, 1 hónapja

Zselatin? Ez beteg. A video arra jó, hogy megtudjuk, miként NE készítsünk kocsonyát.

Lappland - 12 éve, 1 hónapja

Nagyon jó recept,de én sem tennék bele zselatint.

davidorcsik - 12 éve, 3 hónapja

A recept hibás mert a jó elkészített kocsonyához kellő alapanyagból össze állított kocsonyához nem kell szelatin mert magától is megalszik.