Keresés Kategóriák Kedvencek

Hogyan ellenőrizzünk helyesírást Gmail segítségével?

Készítette: ZeroCool.hu
2008. február 10. 19:40:32 - 9516 megtekintés
 • Nagyon sokszor előfordul, hogy nem csak szavakat, hanem egész szövegrészeknek a helyesírását is szeretnénk ellenőrizni, de nincs hozzá megfelelő programunk. Megírtunk egy hosszabb irományt és nem vagyunk teljesen meggyőződve arról, hogy mindent rendben csináltunk. Ehhez nagyon jó szolgálatot tud tenni a gmail, melyhez szép lassan egyre több nyelven elkészítették a helyesírás-ellenőrző modult, amit majd egyre több Google alkalmazásban meg fogunk találni.
 • Amire szükségünk lesz

  számítógép
  internet
  Gmail regisztráció
 • Az ellenőrizni kívánt szöveg átmásolása a gmail fiókba

  Jelöljük ki a szövegből azt a részt, amit ellenőrizni szeretnénk, ami bármekkora lehet. A kijelölt részt tegyük vágólapra a CTRL+C billentyűkombináció megnyomásával, majd menjünk vissza a Gmail fiókunkba, és kezdjünk el írni egy levelet ("compose mail" vagy "levélírás" link). Nem kell semmit kitölteni, csak a szövegrészbe másoljuk be az előbb vágólapra helyezett szövegrészt a CTRL+V billentyűk segítségével.
 • A szöveg helyesírásának ellenőrzése

  A levélrész fölött jobboldalt található "check spelling" vagy "helyesírás-ellenőrzés" mellett látható nyílra kattintva előjön egy lista, amin állítsuk be azt a nyelvet, amit ellenőrizni szeretnénk, jelen esetben a magyart. A "check spelling" vagy "helyesírás-ellenőrzés" gombra kattintva azonnal megjelennek azok a szavak, amiket nem tud értelmezni a Google. Ez előfordulhat olyan szavaknál, mint esetünkben az NVIDIA. Ha valamit bejelölt az ellenőrző és rákattintunk az adott szóra, jelen esetben a "grafikuskártyák"-ra, a Gmail javaslatot is tesz, ha talál hozzá információt. Az NVIDIA esetében nem volt tippje, mivel lehet, hogy így írják a szót, csak a gmail nem ismeri. Az előbb említett "grafikuskártyák"-nál ha rákattintunk, rögtön ki is javítja az általa javasolt "grafikus kártyák"-ra.
 • Az ellenőrzés befejezése, és visszamásolása a dokumentumba

  Amikor úgy gondoljuk, hogy mindent kijavítottunk amiben nem voltunk biztosak, a többi kijelölt szót pedig helyesnek érezzük, rákattintunk még egyszer jobbra fent a "recheck" vagy "ellenőrizd újra" linkre, ami újra leellenőrzi a szöveget. Utána megnyomhatjuk a "done"-t vagy "kész"-t és eltűnnek a kijelölések, amivel a végére is értünk a helyesírás-ellenőrzési fázisunknak. Innentől már csak azt kell tennünk, hogy újra kijelöljük a szöveget, CTRL+C kombinációval vágólapra helyezzük, és visszamásoljuk CTRL+V-vel az eredeti dokumentumunkba a javított változatot.
 • További tippek

  Bármilyen szöveget bemásolhatunk a Gmailbe, a "check spelling" vagy "helyesírás-ellenőrzés" legördülő menüjében láthatjuk, hogy elég sok nyelvet meg lehet adni, mely lista folyamatosan bővül. Érdemes használni a Gmailt, amihez csupán egy ingyenes regisztráció szükséges.
 • Címkék:

  gmail google levelezés internet helyesírás
ZeroCool.hu - 13 éve, 9 hónapja

Ja... most már. A videó két és fél éves

pasztord - 13 éve, 9 hónapja

Szerintem nem kell a Gmail-be másolni a szöveget, a Firefoxnak is van beépített helyesírás ellenőrzője.