Keresés Kategóriák Kedvencek

Csodák Palotája: Bernoulli-hatás

Készítette: CsodakPalotaja
2010. szeptember 1. 14:43:51 - 12569 megtekintés
  • Van egy fizikai törvény az úgynevezett Bernoulli-törvény mellyel számos helyen találkozhatunk a mindennapokban.
  • Mi az a Bernoulli-hatás?

    A törvény azt mondja ki, ha egy közeg (folyadék vagy gáz) minél gyorsabban áramlik, annál kisebb lesz a nyomás a belsejében. Repülőgépek használják ezt az elvet arra, hogy felemelkedjenek: a szárnyprofil teteje görbébb, az alja egyenesebb, tehát felül gyorsabban áramlik a levegő, ott lecsökken a nyomás, és megemeli a repülőgépet. Természetesen nem elég kizárólag ez az erő egy repülő felemeléséhez.
    A Bernoulli-hatással a mindennapi életben is találkozhatunk, például a metrómegállókban nem véletlenül van a biztonsági sáv köztünk és a metrókocsik között. Ha túl közel állunk, a beszáguldó metró és a köztünk lévő levegő nyomása is ugyanúgy lecsökken és odaránthat minket a szerelvényhez.
  • Címkék:

    fizika tudomány levegő légáram
papa4905 - 13 éve, 4 hónapja

tisztelt tanár úr!olyan csodálattal nézem e fizikai bemutatókat,mint annak idején ÖVEGES PROFESSZOR kisérleteit-szemléltető bemutatóit.élmény ÖNTnézni,hallgatni.ha van kisországunkban Öveges dij/nem tudom/,de részemről AZ ÖNÉ!

MagerusanTamasC - 13 éve, 6 hónapja

Ez egyszerűen egszerű és nagyszerű.... a fizikatanárom annyit mond,hogy anuld meg,de honnan? a könyvben nem ez van leírva... ő viszont elmagyarázza,bamutatja....Kiválló 5*

adamsyel - 13 éve, 9 hónapja

Ezek a videók, tényleg nagyon jók. Szerintem is csillagos ötöst érdemel, és most, 19 óra alatt 127-en nézték meg.

nitro88 - 13 éve, 9 hónapja

Már elvonási tüneteim lettek az 5 nap alatt, mert nem volt Csodák Palotája videó
Nagyon jó köszönöm! 5*